Подоляк: Зброя для України сьогодні – ключ до продовольчої безпеки світу

Подоляк: Росія поставила під загрозу продовольчу безпеку світу
Фото: president.gov.ua
Постачання зброї допоможе Україні перемогти Росію і гарантувати продовольчу безпеку світу. Про це заявив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк у Twitter 14 травня.

"Потрібно розуміти причинно-наслідкові зв’язки глобальних процесів. Росія поставила під загрозу продовольчу безпеку світу, розв'язавши війну в Україні. Єдиний вихід, щоб відновити порядок, – допомогти Україні перемогти. Зброя для України сьогодні – ключ до продовольчої безпеки світу", – заявив він.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Президент США Джо Байден попереджав 24 березня, що світові загрожує брак харчових продуктів через війну Росії проти України.

За даними Міністерства аграрної політики, всі базові потреби України в аграрній продукції закрито на кілька років, Україна зараз шукає можливості вивезти призначену для експорту продукцію за кордон в умовах блокування Росією портів.

Директор-виконавець Всесвітньої продовольчої програми Девід Біслі заявив, що війна в Україні може стати причиною зростання світових цін на харчові продукти, що призведе до катастрофічних наслідків для найбідніших верств населення у різних країнах. Він сказав, що від постачання зернових з України дуже залежать Ємен, Сирія, Туніс та Ліван.

Росія намагається вивозити і продавати вкрадені запаси пшениці  з тимчасово окупованих територій Харківської, Херсонської та Запорізької областей. 10 травня Головне управління розвідки Міноборони України поінформувало, що значна частина викрадених з України зернових опинилася на суховантажах під російським прапором в акваторії Середземного моря. "Найбільш вірогідна країна призначення вантажу – Сирія. Звідти контрабандою зерно може постачатися до інших країн Близького Сходу", – ідеться в повідомленні.

У ЄС 12 травня презентували план, як швидше експортувати українське зерно під час війни.