Полонені розвідники РФ дали в Україні пресконференцію, один із них звернувся до Путіна. Відео

Полонений російський військовослужбовець Черник: Я розумію, яку жахливу справу ми скоїли і коїмо досі
Скріншот: Інтерфакс-Україна / YouTube
9 березня група розвідників російської армії, яких полонили Збройні сили України, дала пресконференцію в агентстві "Інтерфакс-Україна".

У заході взяли участь Володимир Расказов, Сергій Лажко, Олександр Яковчук, Сергій Галкін, Максим Черник, Денис Ніколаєв, Максим Дем'янов.

Вони розповіли, як потрапили в Україну в ніч на 24 лютого, як дістали наказ про наступ і як потім здалися в полон.

Українські та іноземні журналісти запитували у полонених, що вони відчували, коли стріляли в мирних жителів.

"Як це – вбивати? У нас понад пів сотні вбитих дітей. Ви не даєте вивести дітей із міст, учора дівчинка померла від зневоднення, не від обстрілу навіть, а тому що ви не даєте завезти туди продукти й воду! Що ви відчуваєте у ці моменти? Як убивати маленьких дітей, що ви відчуваєте?" – запитали представники медіа.

Відповідь на запитання прозвучала не одразу. Розвідники сиділи, опустивши очі, приблизно хвилину.

Потім Черник сказав, що "це жахливо, коли відбуваються такі речі".

"Коли справді жахливі речі кояться. У такій ситуації ми фашисти, виходить. Тому що гинуть мирні люди, діти, старі. Ні за що, просто так, тому що так хотілося сильним світу цього", наголосив він.

Також він попросив вибачення в українців.

"Я розумію, яку жахливу справу ми скоїли і коїмо досі, [...] що жодних тут, як нам казали, "фашистів" чи пригнічування народу українського немає. Я дуже хочу, щоб товариші по службі одумалися, дослухалися до наших слів, не повторювали наших помилок, склали зброю. Зрозумійте, пацани, тут немає фашистів, ми воюємо проти мирної нації, яка жила чудово і жила б без нас. [...] Ну, а верховному головнокомандувачу [президенту РФ Володимирові Путіну] хочу сказати, що довго замовчувати все це не вийде. Таких, як нас, пацанів тут дуже багато, рано чи пізно вони повернуться додому і рано чи пізно в народу урветься терпець і народ візьметься за зброю, щоб скинути уряд, який своїх пацанів кидає як гарматне м'ясо", сказав він.

Черник додав: "Це жахливе відчуття розуміти, яку помилку ми скоїли".

Він наголосив: він та інші полонені розуміють, що вони – воєнні злочинці.

Запис цієї пресконференції на YouTube-каналі агентства переглянуло за кілька годин уже понад 1 млн користувачів.

Війна Росії проти України. Головне

Контекст:

Збройні сили України та Сили територіальної оборони зазнають втрат, але "набагато, набагато менших", ніж російські окупанти, повідомив радник глави Офісу президента Олексій Арестович 9 березня.

Станом на вечір 8 березня окупаційні війська РФ "значно знизили темпи просування" в Україні, особовий склад деморалізовано, повідомляли у Міноборони.

За даними української влади, втрати особового складу російської сторони перевищили 12 тис. осіб (ідеться про вбитих, поранених і взятих у полон). Також знищено 317 танків, 49 літаків, 81 вертоліт та іншу техніку.

Точна кількість жертв російської агресії в Україні поки що невідома. 8 березня ООН повідомляла про 474 убитих та 861 пораненого мирного жителя – із застереженням, що реальні цифри вищі, оскільки інформація з місць, де відбувалися інтенсивні бойові дії, затримується, а багато повідомлень ще чекають на підтвердження.

У Міноборони України 8 березня підтвердили інформацію про більше ніж 400 убитих та понад 800 поранених мирних громадян, також зазначивши, що ці дані точно не повні.

Водночас лише у Харкові, за даними регіональної поліції станом на 8 березня, загинуло 263 особи, з яких 170 – мирні громадяни. У Маріуполі, який опинився в облозі, місцева влада 9 березня повідомила про щонайменше 1170 загиблих мирних жителів.

Відомо, що з початку вторгнення РФ в Україну загинуло 50 дітей, десятки поранено.

Про втрати серед українських військовослужбовців президент України востаннє говорив 25 лютого за перший день війни, за його інформацією, загинуло 137 військовослужбовців.