Прем'єр Британії Сунак має намір зустрітися із Зеленським найближчим часом. Президент України заявив про "нову главу відносин" двох країн

Сунак: Ми завжди будемо на боці України
Фото: ЕРА
Прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак 25 жовтня провів телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським, щоб підтвердити постійну підтримку України з боку Лондона. Про це повідомила пресслужба британського прем’єра.

Зеленський розповідав, що розмова відбулася ввечері і що він запросив Сунака до України. У Telegram він зазначив, що це був перший дзвінок Сунака до іноземного лідера на посаді прем'єра Великобританії.

"Під час розмови з Ріші Сунаком домовилися написати нову главу українсько-британських відносин, проте сюжет незмінний – повна підтримка перед лицем російської агресії. Я ціную, що перший дзвінок прем’єр-міністра відбувся саме в Україну. І завжди вдячний народу Великобританії за підтримку", – додав глава Української держави.

У релізі Даунінг-стріт за підсумками розмови йдеться, що Сунак заявив: за його прем'єрства підтримка України з боку Сполученого Королівства "буде як ніколи сильною, і президент Зеленський може розраховувати на незмінну солідарність його уряду".

"Прем'єр-міністр також наголосив на важливості роботи МАГАТЕ в Україні щодо забезпечення ядерної безпеки та прозорості щодо будь-якої дезінформації. Обидва лідери погодилися з необхідністю й надалі здійснювати тиск на варварський режим [президента РФ Володимира] Путіна через продовження економічних санкцій. Президент Зеленський привітав прем'єр-міністра з призначенням і побажав йому щасливого Дівалі. Прем'єр-міністр подякував йому і висловив сподівання, що вони незабаром побачаться особисто", – ідеться у повідомленні пресслужби прем'єра Великобританії.

У Twitter Сунак заявив, що для нього було честю провести розмову із Зеленським.

"І він, і український народ можуть розраховувати на постійну солідарність і підтримку Великобританії. Ми завжди будемо на боці України", – наголосив Сунак.

Контекст:

Із липня 2019 року до вересня 2022-го пост прем'єра Великобританії обіймав Борис Джонсон. Він оголосив про відставку на тлі низки скандалів. За час повномасштабного вторгнення РФ він тричі приїжджав до України (за весь рік – чотири рази), Зеленський нагородив Джонсона орденом Свободи і називав його великим другом України.

На виборах лідера Консервативної партії, що відбувалися у липні – вересні, перемогла Ліз Трасс (Сунак посів друге місце). 6 вересня Трасс офіційно розпочала виконання обов'язків прем'єр-міністра Великобританії. 20 жовтня вона подала у відставку після провалу спроби провести реформу щодо зниження податків.

Сунак переміг на нових виборах і 25 жовтня обійняв посаду прем'єра.