Пригожин готує ґрунт, щоб звинуватити в невдачах під Бахмутом російське військове керівництво – ISW

Пригожин уперше визнав, що дії ПВК "Вагнер" на бахмутському напрямку не приносять успіху
Скріншот: currenttime.tv.

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) вказують на спроби засновника російської приватної військової компанії (ПВК) "Вагнер" Євгена Пригожина знайти виправдання тому, що його найманці досі не змогли досягти успіхів під Бахмутом Донецької області. Про це ISW пише в оперативному аналізі 3 січня.

Ще одним підтвердженням цього для американських аналітиків стало інтерв'ю Пригожина, яке поширили російські пропагандистські ЗМІ 3 січня. У ньому засновник ПВК "Вагнер" зізнався, що найманці не просуваються вперед і не можуть прорвати українську оборону в Бахмуті, де "кожен будинок – це фортеця".

"Він [Пригожин] уперше показав сили ПВК "Вагнер" у Бахмуті як такі, що не приносять фактично жодних успіхів. Пригожин раніше заявляв у жовтні 2022 року, що сили ПВК "Вагнер", котрі діють у районі Бахмута, просуваються на 100200 метрів на день", – зазначають аналітики.

Окрім того, експерти ISW звернули увагу на скарги найманців-вагнерівців на брак бронетехніки, боєприпасів і 100-мм снарядів, які прозвучали в сюжеті (імовірно, постановковому). Нібито саме через це їм не вдалося прорвати позиції українських військ у Бахмуті.

В ISW вважають, що ця заява спрямована на те, щоб зняти із ПВК "Вагнер" та особисто Пригожина відповідальність і перекласти її на проблеми з розподілом російських ресурсів.

"Пригожин, імовірно, готує інформаційні умови, щоб звинуватити в невдалих спробах ПВК "Вагнер" захопити Бахмут російське міністерство оборони чи російську промислову базу", – резюмують в ISW.

Контекст:

Бахмутський напрямок залишається найкривавішим, найжорстокішим і найважчим, це "ключова точка вирішення цієї війни", заявляв на початку грудня 2022 року спікер східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий. За його словами, українці ведуть оборону в районі Бахмута за дуже важких умов, але контролюють там ситуацію.

Інтенсивні бої в районі Бахмута тривають із червня, але лінія фронту проходила переважно на відкритій місцевості навколо східних підступів до міста, зазначили у британській розвідці 22 грудня.

Генеральний штаб ЗСУ наприкінці грудня наголошував, що противник зосереджує зусилля на веденні наступальних дій на лиманському, бахмутському й авдіївському напрямках у Донецькій області.

Швидкість просування російських військ у районі Бахмута сповільнилася останніми днями, повідомив американський Інститут вивчення війни 25 грудня. Росія навряд чи досягне значного прориву під Бахмутом протягом найближчих тижнів, прогнозувала 3 січня британська розвідка.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний 3 січня в розмові з головою Об'єднаного комітету начальників штабів США Марком Міллі розповів, що на ділянці Соледар – Бахмут – Майорськ ситуація залишається складною, ворог "фактично по трупах своїх" намагається просуватися вперед.