Пригожин не керує бойовими загонами ПВК "Вагнер", його функції – піар та фінансування – ГУР

Санкції проти групи "Вагнер" ускладнять її фінансування, вважають в українській розвідці
Фото: ЧВК Вагнер / "ВКонтакте"
Засновник ПВК "Вагнер", російський бізнесмен Євген Пригожин не керує безпосередньо бойовими діями за участю своїх найманців. Про це сказав 27 січня спікер Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов в ефірі телемарафону, який транслює канал "Рада".

"Якщо ми говоримо про Пригожина, то його ключова функція – медійна та політична. Він безпосередньо не керує бойовими загонами, не очолює штаб. Його завдання – це забезпечення ресурсної бази, фінансування. Це, власне, бізнес увесь цей тіньовий на території РФ та за кордоном. Ну, і піар, і політичне майбутнє", – сказав Юсов.

Він пояснив, що одне з основних завдань вагнерівців на території України – створення політичної перспективи для них у Росії після заміни президента РФ Володимира Путіна.

За словами представника ГУР, нещодавні кадрові зміни у вищому військовому керівництві Росії спрямовані, зокрема, на те, щоб знизити активність ПВК "Вагнер".

Він зазначив, що введені проти ПВК "Вагнер" санкції і визнання її у США транснаціональною злочинною організацією зменшать грошові потоки, які росіяни зможуть використати для війни проти України.

Контекст:

У ЗМІ Пригожина називали "кухарем Путіна", оскільки його компанії обслуговували фуршети найвищих посадовців РФ. Після початку повномасштабної війни Росії проти України Пригожин особисто зайнявся вербуванням ув'язнених, які відбувають покарання у російських в'язницях, для участі у бойових діях на боці російської армії.

Пригожин неодноразово публічно критикував російську армію та генералів. "Багато тих, хто є так званими кадровими [військовими], не навчилися нічого, окрім як підборами клацати, цяцьки носити і гарні доповіді писати", – заявив він у жовтні 2022 року.

У січні 2023 року американський Інститут вивчення війни (ISW) зазначив, що Пригожин готує ґрунт для того, щоб звинуватити в невдачах окупантів під Бахмутом Донецької області саме російське військове командування, знявши відповідальність із ПВК "Вагнер". Водночас бої в Соледарі, на думку аналітиків ISW, Пригожин використав для реклами своєї ПВК, наполягаючи на її "винятковій" ролі.

Після того, як міністерство оборони Росії не згадало вагнерівців серед сил, які брали участь у боях за Соледар, Пригожин заявив, що не буде сперечатися з міністерством, тому що "човен і так хитається", але додав, що "на ці запитання, безумовно, відповіді будуть потрібні".

У звіті за 16 січня в ISW заявили, що Путін особисто вступив у кампанію зі зниження рейтингу Пригожина.