Прилєпін – Куркову: Десятки російських письменників брали участь в "анексії" Західної України, якою ви так упевнено користуєтеся

Курков про участь Прилєпіна (на фото) в діяльності угруповання "ДНР": Це якесь психологічне явище
Фото: EPA

Російський пропагандист, член терористичного угруповання "ДНР" Захар Прилєпін виправдовує свою участь у війні на Донбасі тим, що в минулому російські письменники брали участь в анексії Західної України, Західної Білорусі, країн Балтії та Фінляндії, "написавши про це сотні віршованих і прозових шедеврів". Так він прокоментував слова українського письменника Андрія Куркова в інтерв'ю головному редактору видання "ГОРДОН" Олесі Бацман.

Десятки російських письменників брали участь у бойових діях під час різних збройних конфліктів. Про це російський пропагандист, член терористичного угруповання "ДНР" Захар Прилєпін заявив у відкритому листі українському письменникові Андрію Куркову, опублікованому 8 лютого на сайті "Свободная пресса".

"Починаючи з 20-х років, десятки російських письменників брали участь, як ви сьогодні сказали б, в "анексії" Західної України, якою ви так упевнено користуєтеся як особистою власністю, а також в "анексії" Західної Білорусі, Прибалтики, Фінляндії тощо, написавши про це сотні віршованих і прозових шедеврів", – ідеться в листі.

Так Прилєпін відповів на інтерв'ю українського письменника Андрія Куркова головному редактору інтернет-видання "ГОРДОН" Олесі Бацман. Зокрема, Курков, коментуючи участь Прилєпіна в діяльності терористів "ДНР", сказав:

"Я думаю, що в цій ситуації це не кон'юнктура, це щось інше... Це якесь психологічне явище... Термін я зараз не придумаю, а ті, які існують, мені в голову не лізуть... Адже він підвів літературну базу під свою поведінку, під свою позицію і написав есе про те, що всі поважні російські письменники були вояками, усі воювали і вбивали, і лише тому вони стали великими письменниками, починаючи з Льва Миколайовича Толстого... З російських письменників, починаючи з 20-х років, відкрито ніхто не говорив, що, мовляв, справжній письменник має бути вбивцею".

13 лютого 2017 року Прилєпін заявив, що став "заступником комбата" в терористичному угрупованні "ДНР". Пізніше на сайті ватажка бойовиків "ДНР" Олександра Захарченка з'явилася інформація, що він надав "позачергове військове звання майора письменнику, патріоту, активісту Захару Прилєпіну".

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявляв, що Прилєпін належить до людей, які хочуть допомогти Українській державі "налагодити нормальне життя".