"Проблема номер один". Терехов і Синєгубов назвали головні загрози для Харкова найближчим часом

Окупанти прицільно б'ють по харківській критичній інфраструктурі
Фото: EPA
Російські окупанти цілеспрямовано б'ють по критичній інфраструктурі Харкова, і взимку це може призвести до великих проблем. Про це в інтерв'ю "Українській правді", яке опублікували 19 вересня, говорили мер міста Ігор Терехов і голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Журналісти запитали Терехова, які найбільші загрози місту він бачить на найближчий час і загалом на осінь – зиму.

"Електроенергія – це найголовніше. А за нею – система опалення, яка зав'язана на електрику. Так само, як і робота транспорту. Та насправді – все життя міста від цього залежить. Тому стабільна подача електроенергії – зараз найголовніша проблема", – сказав мер.

Він нагадав, що оскільки Харків дуже близько до кордону, росіяни дістають його обстрілами зі своєї території буквально щодня, а останнім часом цілеспрямовано б'ють саме по енергетичній інфраструктурі.

"Про це я буду також говорити з президентом, щоб нам допомогли захиститися. Бо ситуація може бути дуже небезпечною, треба не дати росіянам розбити нашу інфраструктуру. Її відновлення дуже тривале по часу, і під обстрілами буде ще складнішим", – зазначив Терехов.

На запитання, чи може статися в Харкові взимку "повний апокаліпсис без світла, води, газу", мер не відповів, але наголосив, що зараз необхідно "на будь-які обстріли" реагувати дуже швидко і лагодити всі пошкодження.

"Бо на сьогодні це проблема номер один", – резюмував він.

Синєгубов, зі свого боку, зазначив, що Харків зараз "у досить важкому стані".

"Я кажу в першу чергу про критичну інфраструктуру. Ворог прицільно по ній б'є. Зараз, у цей конкретно момент, Харків знаходиться без електрики, і ми намагаємося все зробити, щоб дати місту світло. Росіяни намагаються бити по очисних спорудах Харкова. Це дуже поганий сигнал", – сказав голова військової адміністрації.

Він зазначив, що окупанти знищили енергорозподільчу підстанцію, яких лише кілька у Харкові, і це вкрай серйозний удар по критичній інфраструктурі. Відновити її, за його словами, не можна – можна тільки збудувати нову, а це не швидко.

"Немає світла – не працюють очисні споруди, зв'язок… Далі вже не важко зрозуміти, до чого все йде", – сказав Синєгубов.

Він зазначив, що харківська влада працює над оперативним відновленням, над паралельними мережами тощо, "але все це дуже непросто".

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Росія від початку повномасштабного вторгнення в Україну атакує цивільні об'єкти, житлові будинки, критичну інфраструктуру.

У вересні російські окупанти завдали по українській інфраструктурі низки масштабних ударів. Увечері 11 вересня почалися перебої зі світлом та водопостачанням у шести областях через удари окупантів по ТЕЦ і підстанціях під Харковом. Загинуло кілька енергетиків, які чергували цього вечора. У Повітряних силах ЗСУ повідомили, що РФ випустила по Україні 11 крилатих ракет, дев'ять із них ЗСУ збили.

14-го, 15-го, 16 вересня росіяни завдали низки ракетних ударів по гідротехнічних спорудах у Кривому Розі. У місті почалися підтоплення, у кількох районах оголосили евакуацію.