Прокуратура повідомила про підозру організатора схеми перевезення краденого в Україні зерна через окупований Крим

Судна "Матрос Позынич", "Михаил Ненашев" і "Матрос Кошка" з лютого до червня 2022 року перевозили награбоване українське зерно до третіх країн, зазначили в прокуратурі
Фото: vesselfinder.com
Прокуратура АР Крим і Севастополя повідомила про підозру гендиректора російської компанії – власника суден, які використовували у схемі перевезення окупантами краденого в Україні зерна через анексований півострів до третіх країн.

Про це 5 жовтня повідомляють у Facebook відомства.

Зазначають, що дії підозрюваного кваліфікують як "організацію порушень порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї (ч. 3 ст. 27 і ч. 2 ст. 332-1 Кримінального кодексу України)".

"Підозрюваний, громадянин РФ, обіймаючи посаду генерального директора судноплавної компанії "Крейн Марін Контрактор", організовував схеми маршрутів і керував систематичними незаконними порушеннями порядку в'їзду/виїзду з/на тимчасово окупований півострів, – ідеться у повідомленні. – Зокрема, встановлено, що судна "Матрос Позынич", "Михаил Ненашев" і "Матрос Кошка", які знаходяться у власності вказаної компанії, із лютого до червня 2022 року систематично здійснювали незаконні заходи до закритого Севастопольського морського торговельного порту та виходи з нього задля перевезення награбованого українського зерна до третіх країн".

Контекст:

Станом на кінець липня було відомо, що російські окупанти вивезли із захоплених територій України щонайменше 400 тис. тонн зерна.

Посол України в Лівані Ігор Осташ інформував, що для вивезення українського зерна є злочинна схема, в якій беруть участь російські окупаційні війська, а також переважно російські та сирійські судна. За його словами, крадене українське зерно перевозять через Туреччину безпосередньо до Сирії або інших країн Близького Сходу.

1 вересня мер тимчасово окупованого Мелітополя Запорізької області Іван Федоров заявив, що російські окупанти незаконно вивезли з міста мільйони тонн українського зерна.

8 вересня капітанів двох суден, які під прапором Російської Федерації брали участь у незаконному вивезенні українського зерна з Криму, повідомили про підозру.

22 вересня правоохоронці повідомили громадянина України і двох громадян РФ про підозру в постачаннях до Росії викраденого українського врожаю із Запорізької області.