"Простежується чіткий тренд на придністровізацію". Гармаш попередив про загрозу заморожування конфлікту на Донбасі

За умови заморожування конфлікту на Донбасі Росія збереже інструмент впливу на Україну – Гармаш
Фото: Sergiy Garmash / Facebook

Ситуація на Донбасі починає нагадувати Придністров'я. Про це заявив член української делегації у тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі, журналіст Сергій Гармаш.

Якщо конфлікт на Донбасі "заморозять" за типом придністровського, територіальної цілісності і суверенітету в повному обсязі Україна не одержить, а Росія збереже свій інструмент впливу на Київ.

Про це 9 вересня на своїй сторінці у Facebook написав член української делегації у тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі, журналіст Сергій Гармаш.

"Загалом я бачу ситуацію так: простежується чіткий тренд на придністровізацію конфлікту. Коли начебто і не стріляють, але й територіальної цілісності і суверенітету в повному обсязі Україна не одержує. Росія зберігає свій інструмент впливу на Київ, але оскільки конфлікт не гострий, то про нього поступово забувають у світі, можливо, навіть знімають санкції із "принишклого" агресора", – уточнив він.

Далі, на думку журналіста, сценарій може розгортатися так.

"Росія поступово виходить із суб'єктів конфлікту (але не з Донбасу!), у якому залишаються тільки ОРДЛО й Україна. А коли не стріляють, можна поговорити і про "взаємовигідні" економічні відносини, вибори, особливий статус тощо. Якщо ж щось піде не за сценарієм Москви, то перемир'я – не мир, його завжди можна порушити, щоб нагадати "хохлам", хто в домі господар", – написав Гармаш.

2014 року, відразу після анексії Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти й докази.

Переговори про врегулювання конфлікту ведуть у межах тристоронньої контактної групи в Мінську (Україна – ОБСЄ – Росія) і "Нормандської четвірки" (Україна – Німеччина – Франція  Росія).