Путін заявив, що РФ нібито готова до діалогу про закінчення війни, але з нею ніхто не хоче розмовляти

Захід та Україна, за версією Путіна, відмовляються від переговорів із Росією
Фото: EPA

США й НАТО разом з Україною відмовляються від переговорів із РФ, хоча Москва до них нібито готова. Про це 28 липня на саміті Росія – Африка в Санкт-Петербурзі (РФ) заявив президент країни-окупанта РФ Володимир Путін, повідомляє російське пропагандистське агентство ТАСС.

"Усі суперечності мають вирішувати під час переговорів, але проблема полягає в тому, що з нами відмовляються вести переговори!" – заявив глава Кремля.

В основі конфлікту, який спричинив війну в Україні, як стверджує Путін, нібито лежить створення загроз безпеці Росії з боку США й НАТО.

"А вони, ще раз повторю, відмовляються від переговорів щодо питань гарантування рівної безпеки для всіх, зокрема Росії. Та й сама Україна, а точніше сьогоднішній український режим, відмовляється від переговорів. Офіційно про це заявили, і президент України [Володимир Зеленський] ухвалив відповідний декрет щодо цього питання, який забороняє вести переговори", – сказав Путін.

Він наголосив, що неодноразово заявляв про нібито готовність Росії до переговорів, проте Москва, за словами президента країни-окупанта, "не може нав'язувати" їх.

Таку заяву 28 липня зробив і прессекретар російського президента Дмитро Пєсков, повідомляє російське пропагандистське агентство РИА "Новости".

"Росія зберігає відкритість до врегулювання щодо України, а Київ навіть зараз, у досить непростій для себе ситуації, відкидає можливість діалогу", заявив Пєсков.

Він також анонсував зустріч президента РФ із представниками країн Африки, на якій "планують обговорити українську проблематику".

Контекст:

Росія розпочала повномасштабну війну проти України 24 лютого 2022 року. Фактично РФ розв'язала війну проти України 2014 року, коли окупувала Крим і частину Донецької та Луганської областей.

У квітні 2022 року сили оборони України вигнали окупантів із північних областей України, восени деокупували частину Херсонської, Миколаївської та Харківської областей.

Переговори про закінчення війни Україна й Росія вели на рівні делегацій. У лютому – березні 2022 року відбулися чотири очні раунди, також делегації зустрічалися у відеоформаті.

Переговорний процес припинено, тому що з російського боку немає конкретики, яку можна було б обговорювати, пояснювали в Офісі президента України 17 травня 2022 року.

У Кремлі неодноразово вимагали капітуляції та погодження на умови РФ. Президент Росії Володимир Путін вимагав від України припинити вогонь і негайно сісти за стіл переговорів, відкинувши, що повернення Україні її територій буде на порядку денному.

В інтерв'ю CNN, яке вийшло у вересні, Зеленський заявив, що не бачить можливостей для переговорів із Путіним.

Україна в листопаді 2022 року презентувала свою формулу миру, що містить 10 пунктів. Одним із головних положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів.

Зеленський закликав не нав'язувати Україні форматів досягнення миру з Росією. За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, Київ готовий лише до тих переговорів, які не призведуть до заморожування конфлікту чи територіальних поступок.