Путін заявив, що Україна готує "активні наступальні операції". За словами Зеленського, РФ уже втратила ініціативу на полі бою

Російські війська намагаються покращити своє становище на окремих ділянках, сказав Путін
Фото: kremlin.ru

Президент країни-агресора РФ Володимир Путін заявив, що сили оборони України нібито готують новий наступ. Про це Путін сказав в інтерв'ю політичному оглядачу пропагандистської ВДТРК Павлові Зарубіну. Відеозапис опубліковано в Telegram Зарубіна 15 жовтня.

"Що стосується контрнаступу, який нібито буксує, – він провалився повністю. Ми знаємо, що на окремих ділянках бойових дій, однак, протиборча сторона готує нові активні наступальні операції. Ми бачимо їх, знаємо. І відповідно реагуємо", – сказав Путін.

За його словами, те, що відбувається зараз на фронті, має назву "активна оборона", а окупаційні російські війська намагаються "поліпшити своє становище на окремих ділянках".

Президент України Володимир Зеленський 11 жовтня, виступаючи на засіданні контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн"), сказав, що Росія втратила ініціативу на фронті, й лише українська сміливість і підтримка партнерів визначають, "що відбувається на полі бою і, головне, що відбудеться на полі бою". Водночас він зазначив, що окупанти й далі намагаються штурмувати українські позиції, і захист та контрнаступ "дуже важкі".

За даними Генштабу ЗСУ станом на 15 жовтня, окупанти намагалися прорвати оборону ЗСУ на авдіївському напрямку й повернути втрачені позиції в Запорізькій області, але без успіху. Найінтенсивніші бої зараз відбуваються під Авдіївкою і на лиманському й куп'янському напрямках.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України у 2014 році, коли окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала широкомасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків.

У квітні сили оборони вигнали окупантів із північних областей України, восени деокупували частини Херсонської, Миколаївської та Харківської областей.

5 червня 2023 року в Міноборони України заявили, що на деяких напрямках сили оборони перейшли до наступальних дій. Пізніше були повідомлення про деокупацію населених пунктів у Донецькій і Запорізькій областях.

У жовтні окупанти пішли в наступ під Авдіївкою, намагаючись оточити місто. Найінтенсивніші бої зараз відбуваються там і на лимансько-куп'янському напрямку.

Зима не завадить контрнаступу України, заявив в інтерв'ю, опублікованому 22 вересня, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський.