Радник міністра оборони України назвав мету провокації РФ із безпілотником у Севастополі

В анексованому Севастополі сьогодні збиралися святкувати День ВМФ РФ
Фото: EPA (архів)
Росія влаштувала 31 липня провокацію з "атакою українського безпілотника" в Севастополі, щоб досягти кількох цілей, заявив радник міністра оборони України Олексій Копитько. Про це він написав у Facebook.

На його думку, перша мета – це витіснити із західного інформаційного простору загибель українських військовополонених в Оленівці.

Він пояснив, що завданням убивства українських полонених було, окрім замітання слідів інших злочинів, "забити сигнал і погасити зраду" в Росії. Обмін полоненими, за інформацією радника, впливав на бойовий дух "найзатятіших" російських частин, росіяни цікавилися, "навіщо поклали стільки народу, якщо нациків однаково випустять".

"Проте в міру накопичення фактів, які свідчать, що підрив будівлі в Оленівці, найімовірніше, був ізсередини, найбільш уразливою лінією для росіян стала західна. Оскільки ще більше людей (зокрема тих, що ухвалюють рішення) переконалося в людожерському характері російської сторони", – написав Копитько.

Він зазначив, що для росіян це дуже чутливо з огляду на початок діалогу зі США щодо обміну затриманими американцями й росіянами. РФ хоче використати ці контакти, щоб не допустити офіційного визнання Росії країною спонсором тероризму.

"На тлі Оленівки говорити складніше, а на тлі Севастополя – легше. Тому вони використали перевірену тактику – позначили привід для ескалації. Тепер глибоко занепокоєні структури будуть глибоко занепокоєні тим, "як не допустити ескалації та збільшення страждань людей", особливо – на тлі Тайваню", – вважає Копитько.

Також, на його думку, Росія намагається створити передумови для зриву постачання українського зерна – привід для заяв "нас атакують – ми "будемо захищатися".

Окрім того, впевнений Копитько, Росії потрібен був привід скасувати активне святкування Дня ВМФ у Севастополі – "прибрати людей із вулиць і посадити перед телевізорами", а заразом мобілізувати за допомогою диверсії.

Він нагадав, що ще до Дня ВМФ Росія скоротила традиційний формат святкування у Севастополі, зокрема скасувала парад.

"Проте з наближенням до дати російська влада зафіксувала проблему: у пустих балачках севастопольські ватники почали активно порівнювати долю флоту "до війни" і тепер, отруюючи свідомість тих, що понаїхали. Бо порівняння виходило неприємним. Флагман на дні, інші кораблі шастають, як щурі, ховаються на ПБК, стріляють і вбивають дітей. Зміїний втрачено. На кладовищах десятки нових могил. Така своєрідна "велич". Коли натовп "святкувальників" почне обмінюватися думками, що все якось не так, а після чарки-другої почне шукати винних, то найважливішим завданням для російської влади стало недопущення масштабування. Бубоніти на кухнях – будь ласка, а колективно у публічних місцях – ні", – пояснив Копитько.

Він упевнений, що найближчим часом окупаційна влада зловить "українських диверсантів", які нібито скинули з безпілотника "саморобний вибуховий пристрій". Це буде доказом, що із "системою ППО все гаразд і особливої ганьби тут немає", і приводом для ФСБ посилити фільтрацію, організувати черговий виток репресій.

"Навіть цікаво подивитися, що з ними буде, коли у Крим справді прилетить. Рано чи пізно", – завершив радник міністра оборони України.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Окупаційна влада Севастополя 31 липня заявила, що штаб Чорноморського флоту РФ нібито атакував український безпілотник, унаслідок чого постраждало п'ятеро людей. Святкові заходи з нагоди Дня ВМФ у Севастополі скасували, а пізніше заявили про введення "жовтого" рівня терористичної небезпеки.

У ВМС ЗСУ вважають, що насправді ворог не ризикнув проводити День ЧФ РФ, оскільки не впевнений у своїй системі ППО, і, побоюючись ЗСУ, вигадав привід, щоб скасувати заходи.