Резніков позитивно оцінив висновки Венеціанської комісії щодо законопроєкту про перехідний період на Донбасі

Венеціанська комісія визнала, що окупаційну адміністрацію в ОРДЛО контролює Росія
Фото: Олексій Резніков / Facebook

Україна врахує рекомендації Венеціанської комісії під час доопрацювання законопроєкту "Про засади державної політики перехідного періоду". Про це 21 жовтня в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" заявив віцепрем'єр – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков.

За його словами, зауваження Венеціанської комісії поділяються на зауваження стосовно того, що закон диктує винятково українське бачення подій і бачення їхнього подальшого розвитку в майбутньому, а також зауваження щодо термінології.

Крім того, комісія вказувала, що законопроєкт зводить суть конфлікту лише до міждержавного виміру (тобто до російського втручання).

"Ми згодні з тим, що законопроєкт є україноцентричним – адже недарма документи такого виду називаються "закон України". Було б дивно спрямовувати національне законодавство на захист кого завгодно, крім захисту інтересів Української держави й народу – громадян України всіх національностей. Щодо термінології, то справді, на початку законопроєкту зазначено, що деякі терміни визначені саме для цілей цього закону й жодним чином не заперечують міжнародні зобов'язання України. Це не є окремим розумінням міжнародного права, а лише встановленням певних аспектів для ефективнішого правозастосування в тих умовах, у яких ми наразі перебуваємо", – сказав віцепрем'єр.

Резніков додав, що майже всі рекомендації Венеціанської комісії можна врахувати під час доопрацювання законопроєкту у профільному комітеті Верховної Ради, а низку аспектів буде врегульовано окремими законодавчими актами.

Контекст:

Проєкт закону №5844 внесли до Верховної Ради 9 серпня. Станом на жовтень народні депутати ще не переходили до розгляду документа на пленарних засіданнях.

Міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, під чиїм керівництвом і розробляли законопроєкт, назвав його "фундаментальним". За його словами, мета документа – "безпечна реінтеграція тимчасово окупованих територій і встановлення довіри між людьми по обидва боки лінії зіткнення".

Офіційні висновки Венеціанської комісії щодо проєкту закону №5844 "Про засади державної політики перехідного періоду" було затверджено 15–16 жовтня. У документі йдеться, що положення українського законопроєкту є радше політичним керівництвом, ніж нормативно-правовим актом.