Рішення перенести вторгнення в Україну із 15-го на 24 лютого ухвалив особисто Путін, він хотів, щоб воно збіглося з датою початку війни у Криму – Скібіцький

Путін не знизив воєнних цілей в Україні, зазначили в ГУР Міноборони
Фото: EPA
Після анексії Криму та воєнного вторгнення Росії на Донбасі 2014 року одним із пріоритетів для української розвідки стало розширення "агентських можливостей" України всередині Москви, щоб проникнути в центри ухвалення рішень у Кремлі.

Про це в коментарі The Telegraph, опублікованому 1 серпня, розповів представник Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України Вадим Скібіцький.

За його словами, українській розвідці "дуже легко" працювати із противником – "була одна й та сама мова, один і той самий зовнішній вигляд і донедавна один і той самий менталітет".

Скібіцький зазначив, що багато українців у Росії зробили дуже гарну кар'єру й перебувають на керівних посадах.

Ця мережа інформаторів, продовжив він, повідомила Києву, що вторгнення РФ в Україну спочатку планували на 15 лютого.

Скібіцький розповів, що рішення перенести напад на 24 лютого ухвалив особисто президент РФ Володимир Путін. Глава Кремля хотів, щоб російський наступ збігся з датою початку війни у Криму 2014 року, додав представник ГУР Міноборони України.

Він наголосив, що українські агенти в Москві не повідомляють про зниження воєнних цілей Путіна в Україні, його головна мета залишається незмінною – повне знищення України як держави.

На думку Скібіцького, глава Кремля навряд чи зупиниться, бо в нього немає місця для маневру.

Водночас мережа агентів України в Росії "виразно затребувана" у США та Великобританії, оскільки вони свідчать "про безпеку Європи та східного флангу НАТО загалом", резюмував представник ГУР.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Росія окупувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Відразу після окупації Криму Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривали між ЗСУ з одного боку і російською армією та підтримуваними РФ бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнавала свого вторгнення в Україну.

24 лютого 2022 року Путін оголосив про вторгнення російських військ в Україну. Він заявив, що мета РФ – "демілітаризація та денацифікація України".

Після повномасштабного нападу на Україну російські війська захопили частину Херсонської, Миколаївської, Харківської (приблизно 31% території станом на 29 травня), Запорізької (майже 60% території станом на 5 червня), Донецької (55% території станом на 2 липня) і майже всю Луганську область. Станом на 2 червня під контролем окупантів було приблизно 20% території України, зазначав президент України Володимир Зеленський.

5 травня головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що Збройні сили України перейшли до контрнаступальних дій на харківському та ізюмському напрямках. 8 травня в Запорізькій ОВА заявили, що ЗСУ успішно проводять контрнаступ на запорізькому напрямку. Оперативне командування ЗСУ "Південь" повідомило 28 травня, що українські військові перейшли в контрнаступ на півдні.

Загалом на території України, за даними Офісу президента станом на 2 серпня, ЗСУ деокупували 1054 населені пункти.

Наразі бої тривають на Донбасі, у Харківській області та в південній частині України.