Резніков: Ми домовилися із Залужним, що я не вчу його воювати. І президент не вчить

Резніков: Коли хтось там кричить: "Ой, розкрили плани!" – то чого приховувати, що ми плануємо деокупувати всі наші окуповані землі? Ми цього не приховуємо
Скріншот: BBC News Україна / YouTube
Міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв'ю "BBC News Україна", яке вийшло 15 липня, пояснив свою заяву про наказ президента України Володимира Зеленського деокупувати південь.

Резніков в інтерв'ю британській газеті The Times, яке вийшло 10 липня, сказав, що Україна готується відвоювати у Росії окуповані прибережні райони, які мають життєво важливе значення для економіки країни, і для цього збирає мільйонні бойові сили.

За словами міністра, він мав на увазі інше, і в цьому випадку сталося "трохи misunderstanding" непорозуміння.

"Я не казав, що ми збираємо мільйонну армію. Нехай вибачають мою англійську мову, вона у мене нерідна. [Зараз] я чітко формулюю: ми сьогодні в секторі безпеки та оборони маємо мільйон людей під багнетом у тому чи іншому вигляді. Я маю на увазі ЗСУ, включаючи підрозділи територіальної оборони, Національну гвардію, прикордонну службу, Національну поліцію, ДСНС, Службу безпеки України, а також силові підрозділи НАБУ і так далі", – пояснив він.

З усіх цих сил і складаються мільйонні сили, які вже захищають Україну, сказав Резніков.

За його словами, є конкретний наказ Зеленського про деокупацію всієї України, зокрема територій, окупованих РФ у 2014 році.

"Конкретний наказ. А далі вже, з точки зору пріоритезації планів – військові, виходячи з можливостей, повинні запропонувати цей [план дій]", – сказав він.

Журналіст уточнив: "Тобто мова не йде про конкретну наступальну операцію, яка зараз почнеться?"

"А мова і не може йти про конкретну наступальну операцію, тому що я не генерал. Ми домовилися з паном  [головнокомандувачем ЗСУ Валерієм] Залужним, що я не вчу його воювати. І президент, до речі, не вчить воювати. Президент ставить політичні завдання, а військові фахово готують ту чи іншу кампанію", – відповів Резніков.

Він наголосив, що публічно озвучує ту інформацію, яку вважає за потрібне донести суспільству.

"І коли хтось там кричить: "Ой, розкрили плани!" – то чого ховати план про те, що ми плануємо деокупувати всі наші окуповані землі? Ми цього не приховуємо. Ми дійдемо до міжнародно визнаних кордонів станом на 1991 рік. Крапка. Питання в черговості кампаній і ресурсу, який нам для цього потрібен. І ми це, абсолютно не приховуючи, обговорюємо з нашими партнерами. Вони знають наші плани. І допомагають нам, розуміючи, що і коли нам потрібно для того чи іншого просування", – додав міністр.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)