Резніков розповів про підготовку для України мотивованих бійців, "а не загнаних, як стадо баранів"

Генштаб ЗСУ раніше повідомляв про 5 тис. підготовлених бійців
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook

У Великобританії завершує навчання перша група українських військовослужбовців, вони посилять Збройні сили України у протистоянні з російськими окупантами. Про це міністр оборони України Олексій Резніков заявив агентству "Інтерфакс-Україна" в інтерв'ю, яке опублікували 29 вересня.

"Є визначені кроки, зокрема, пов'язані з формуванням резервів, їхньою підготовкою. Наприклад, наші партнери-британці закінчують навчання першої групи із 30 тис. людей, наших солдатів. Це 10 тис., які приїдуть повністю готовими і знаючими, що таке тактична медицина, володіння зброєю", – сказав він.

Міністр зазначив, що "вони будуть усі одягнені й із засобами захисту".

"Цю ідею підхопили партнери, і ми починаємо розгортати місця не лише у Великобританії, де готуватимуться наші військовослужбовці, і не лише вузькі фахівці, а й піхота. Лише у Великобританії підготують 30 тис. мотивованих людей, а не загнаних, як стадо баранів", – пояснив Резніков.

На запитання, чи можлива в Україні додаткова мобілізація, він відповів, що рішення ухвалюватиме Генеральний штаб ЗСУ.

"У нас є Генштаб. Планування операцій та проведення на місцях – це командувачі за напрямами. Глобальний розвиток подій – [головнокомандувач ЗСУ] Валерій Залужний і весь Генштаб. Там сидять серйозні мужики, які прораховують на кілька ходів уперед, як ми реагуватимемо на ту чи іншу ситуацію на фронті. Зокрема, ми отримуємо дані розвідки", – підкреслив Резніков.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

14 вересня Генштаб ЗСУ повідомив, що на території Великобританії приблизно 5 тис. українських військових пройшли підготовку за програмою Interflex – базової загальновійськової підготовки.

Програму навчання українських військових у Великобританії запропонував 17 червня президенту Володимиру Зеленському під час візиту в Україну на той час британський прем'єр-міністр Борис Джонсон. Вона передбачає навчання добровольців базових військових навичок відповідно до стандартів армії Великобританії і НАТО. У межах програми найближчими місяцями навчать до 10 тис. українців, повідомляли у липні в британському уряді.

Міноборони Нової Зеландії 31 травня, ще до офіційного оголошення про програму, повідомляло, що новозеландські артилеристи навчатимуть українських військових разом із Великобританією.

4 серпня Канада приєдналася до ініціативи Великобританії і планує скерувати до 225 своїх інструкторів для навчання ЗСУ у межах місії UNIFIER.

7 серпня в уряді Швеції заявили, що збройні сили країни скерують до Великобританії до 120 інструкторів у період із 12 серпня до 31 грудня для проведення базової військової підготовки громадян України.

8 серпня Фінляндія оголосила про те, що також приєднується до програми навчання українських військових.

10 серпня Данія заявила, що візьме участь у навчанні українських військових у Великобританії і, ймовірно, на своїй території.