Росія готова підписати з Україною договір на умовах, які схожі на капітуляцію – Малюська

Малюська наголосив, що коли у РФ будуть готові до реальних переговорів, їх відновлять
Фото: ЕРА

Україна і Росія не ведуть зараз переговорів про припинення війни, оскільки російська влада хоче підписання документа, "схожого" на капітуляцію української сторони. Про це в опублікованому 26 липня інтерв'ю "РБК-Україна" заявив міністр юстиції Денис Малюська.

Міністр зазначив, що входить до складу української делегації в переговорах щодо припинення вогню. За його словами, їх заморожено на невизначений час.

"Це лунає в російських медіа постійно: що ми готові, це українці не хочуть перемовлятися. Насправді вони готові підписати договір на тих умовах, які їм подобаються і які вкрай схожі на якусь капітуляцію. Тому це не готовність до перемовин – це готовність нав'язати свої умови, щоб ми здалися. Десь така в них готовність", – пояснив міністр.

Малюська також додав, що коли у РФ будуть готові до реальних переговорів, їх відновлять.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

24 лютого президент Росії Володимир Путін оголосив про вторгнення російських військ до України. Він заявив, що мета РФ – "демілітаризація і денацифікація України". На цьому етапі російське керівництво заперечувало, що захоплення та окупація українських територій є одним із завдань "спецоперації" РФ.

Спочатку, за даними СБУ, Путін розраховував захопити Україну за кілька днів. Але бліцкриг провалився.

На початку квітня ЗСУ вигнали окупантів із північних областей України, у травні Збройні сили України перейшли до контрнаступальних дій у Харківській області й на півдні. Під час контрнаступу українській армії вдалося звільнити частину Харківської області. Наразі бої тривають на сході та півдні країни.

Путін заявив 7 липня, що РФ, "по правді, серйозно поки що нічого не починала" у війні проти України, але не відмовляється і від мирних переговорів.

Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю, опублікованому 8 липня, зазначив, що Україна не має наміру йти на територіальні поступки Росії для припинення бойових дій.

Глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив 20 липня, що в міру того, як Захід "накачує Україну" дедалі далекобійнішою зброєю, "географічні завдання "спецоперації" будуть розширюватися. За словами Лаврова, РФ "не може допустити", щоб та зброя, яка є в розпорядженні України, становила пряму загрозу для території Росії та тих "республік", які нібито оголосили про свою "незалежність".

"Зізнання міністра закордонних справ РФ у мріях захопити більше української землі доводять: Росія відкидає дипломатію і зосереджена на війні та терорі. Росіяни хочуть крові, а не переговорів", – відреагував глава МЗС України Дмитро Кулеба.