Росія готує провокації проти власних військових, щоб звинуватити в цьому Україну – ГУР Міноборони

Українська розвідка очікує на провокації з боку РФ у Придністров'ї
Фото: mil.gov.ua
Російські спецслужби готують провокації проти військовослужбовців збройних сил РФ, щоб звинуватити в цьому Україну. Про це попередили в Головному управлінні розвідки (ГУР) Міністерства оборони України.

"У військові підрозділи країни-агресора та її сателітів надходять розпорядження про підготовку до таких провокацій", – ідеться в повідомленні.

Так, за інформацією військової розвідки України, 13 січня особовому складу 3-ї окремої мотострілецької бригади ЗС РФ, що перебуває в Придністров'ї, повідомили на службовій нараді, які очікують провокації з боку України в районі села Ковбасна, де перебувають артилерійські склади.

"Розпорядження про приведення бригади у вищі ступені бойової готовності не доводились, але було наголошено про готовність особового складу "за першою командою" виконувати завдання за призначенням. На сьогодні відпустки та звільнення особового складу не скасовано, але командирам/начальникам наказано довести до підлеглих необхідність прибути до військової частини за визначеним сигналом", – додали в ГУР.

Контекст:

Навесні 2021 року Росія нарощувала війська поблизу кордону з Україною та в окупованому Криму. Наприкінці жовтня американські ЗМІ почали повідомляти, що Росія знову стягує війська до кордону з Україною.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов повідомив 22 грудня, що в зоні 200 км від кордону країни перебуває 122 тис. російських військових.

У Кремлі назвали повідомлення про підготовку вторгнення "вкиданнями", заявили, що "Росія не збирається ні на кого нападати і не виношує жодних агресивних планів", і звинуватили Київ у підготовці до агресії "проти "ЛНР" і "ДНР". У МЗС України спростували дезінформацію РФ про нібито підготовку до військового нападу на Донбасі.

США та НАТО неодноразово закликали Росію до деескалації напруги на кордоні.

17 грудня МЗС РФ поширило передані Вашингтону російські проєкти договору зі США та угоди з НАТО про так звані гарантії безпеки. Зокрема, у них ідеться, що США мають узяти на себе зобов'язання унеможливити подальше розширення НАТО "у східному напрямку", відмовитися від приймання до Альянсу держав, які раніше входили до СРСР.

Пресслужба Західного військового округу РФ повідомила 11 січня про початок навчань на загальновійськових полігонах, розташованих поблизу України у Воронезькій, Білгородській, Брянській та Смоленській областях. Зазначають, що загалом до навчань буде залучено приблизно 300 одиниць військової техніки.

Повідомлення про навчання з'явилося наступного дня після переговорів США та Росії в Женеві щодо вимог Москви про "гарантії безпеки". Російську делегацію очолював заступник міністра закордонних справ Сергій Рябков, делегацію США – заступниця держсекретаря США Венді Шерман. Переговори відбувалися в закритому форматі, вони тривали приблизно 7,5 години без урахування перерви на обід.

Американська делегація під час переговорів висунула претензії Росії у зв'язку зі стягуванням російських військ до російсько-українського кордону. Шерман після переговорів заявила, що принцип відкритих дверей НАТО не підлягає обговоренню. Вона також повідомила, що російська сторона на переговорах не дала чіткої відповіді на запитання, чи готова вона до деескалації ситуації на кордоні з Україною.

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив 13 січня, що, за даними американської розвідки, Москва зараз займається фабрикацією підстав для звинувачення України в підготовці атаки на Донбасі. "Ми бачили цей сценарій 2014 року. [Росія] готує його знову", – сказав Салліван, пообіцявши, що Білий дім протягом доби опублікує подробиці.

14 січня стало відомо, що в Росії оголосили раптову перевірку боєздатності військ.