Росія припинила соцвиплати в захоплених районах на півдні України – Центр національного спротиву

Окупанти влаштовують рейди торговельними точками, щоб заборонити обіг гривні
Фото: ЕРА
Російська влада припинила соціальні виплати в окупованих населених пунктах Запорізької області. Про це Центр національного спротиву (ЦНС) при Силах спецоперацій Збройних сил України повідомив 24 січня.

"Влада" пояснює це браком рублів, обіцяє виправити ситуацію, але термінів відновлення виплати соціальної допомоги не називають. Водночас виплати з боку України здійснюють за графіком.

За даними ЦНС, в окупованих районах тривають спроби обмежити обіг гривні, влаштовують рейди торговельними точками для перевірки.

"Таким чином, росіяни позбавили людей роботи, не виплачують гроші й забороняють користуватися гривнею. Напередодні 2023 року росіяни запустили на тимчасово окупованих територіях центри зайнятості, але стати на облік там можна лише з паспортом ворога. Проте навіть отримавши російську макулатуру, грошей від Росії не дочекаєшся", – ідеться в повідомленні.

Контекст:

24 лютого президент Росії Володимир Путін оголосив про вторгнення в Україну. Спочатку, за даними СБУ, він розраховував захопити Україну за кілька днів. Але бліцкриг провалився. У квітні росіян вигнали з північних областей, зараз бої тривають на сході та півдні країни.

Під окупацією Росії залишаються Луганська область, а також значні частини Донецької, Херсонської та Запорізької областей.

Про те, що росіяни проводять масові рейди магазинами для виявлення фактів гривневих розрахунків із населенням, ЦНС уже повідомляв 8 січня. Окупанти вимагають встановлювати цінники лише в російських рублях, але в підсумку населення перейшло на безготівкову оплату, а продавці однаково вказують ціну у гривнях.