Росія вивела в Чорне море 10 кораблів, із них три – носії ракет "Калібр" – ВМС України

Російські кораблі в Чорному морі може бути споряджено 16 ракетами "Калібр", повідомили ВМС
Фото: ЕРА
Протягом останньої доби Росія збільшила кількість військових кораблів на бойовому чергуванні в Чорному морі. Про це Військово-морські сили Збройних сил України 27 грудня повідомили в Telegram.

На сьогодні в акваторії Чорного моря 10 російських кораблів, із них три – носії крилатих ракет "Калібр" із загальним залпом 16 ракет.

За даними ВМС, в Азовському морі ворог і далі контролює морські комунікації, утримуючи на бойовому чергуванні один корабель, у Середземному морі – дев'ять військових суден, із них п'ять – із "Калібрами" в кількості 72 ракети.

Напередодні начальниця об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталія Гуменюк повідомила, що Росія, імовірно, готується до масованої ракетної атаки по Україні.

Вона зазначила, що запаси ракет в окупантів, імовірно, вичерпуються, але вони мають удосталь арсеналу, який поповнюють у різні способи, зокрема й в обхід санкцій. Речниця наголосила, що "не слід чекати лише масованого ракетного удару, пам'ятаймо про те, що вони здатні нанести й точкових".

Контекст:

За час повномасштабного вторгнення, яке почалося 24 лютого, Росія завдала по території України понад 16 тис. ракетних ударів, повідомив 28 листопада міністр оборони України Олексій Резніков. Він наголосив, що 97% російських цілей – цивільні.

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив 30 листопада, що українські військові з початку повномасштабного вторгнення РФ виявили 240 тис. повітряних цілей російських окупантів. "Близько 80% знищується нашими вогневими засобами", зазначив він.

Востаннє масованого ракетного удару по Україні РФ завдала 16 грудня. Ракети збивали в небі над Дніпропетровською, Вінницькою, Миколаївською, Київською та Херсонською областями, а також над Києвом.

23 грудня президент України Володимир Зеленський   заявив, що російські терористи можуть активізуватися з наближенням свят. "Вони зневажають християнські цінності й будь-які цінності взагалі. Тому, будь ласка, зважайте на сигнали повітряної тривоги", – сказав він.