Росія знімає із себе провину за агресію на Донбасі через апологетів "русского мира" – Генштаб ЗСУ

Росія паплюжить статус української армії у ЗМІ
Фото: EPA
Росія через агентів впливу прагне за всяку ціну зняти із себе відповідальність за розв'язання війни на Донбасі, йдеться в заяві Генерального штабу Збройних сил України.

Росія постійно прагне зняти із себе провину за розв'язування міжнародного збройного конфлікту на Донбасі. Таку заяву опублікував Генеральний штаб Збройних сил України у Facebook 16 січня.

"Росія прагне будь-якою ціною зняти із себе відповідальність [...], поширюючи свої повідомлення через агентів впливу, різного роду апологетів "русского мира", які в ефірі українського телеканала називають злочинцями українську армію та всіх, хто носить погони", – ідеться в тексті заяви.

У повідомленні наголошують на спробах Росії спаплюжити статус української армії у ЗМІ. Особливо цинічний вигляд це мало напередодні річниці пам'яті загиблих у Донецькому аеропорту, додали в Генштабі.

"Саме тому всі небайдужі до майбутнього України мають унеможливити виведення навіть з-під найменшої відповідальності за скоєне російських регулярних з'єднань і підрозділів, підпорядкованих міністерству оборони РФ, підрозділів та спеціальних формувань, підпорядкованих іншим силовим відомствам РФ, їхніх радників, інструкторів та регулярних збройних формувань, озброєних банд та груп найманців, створених, підпорядкованих, керованих та фінансованих Росією", – підсумували військові.

Збройні сили України закликають не піддаватися на провокації та гібридні вияви інформаційного впливу противника, зберігати спокій та об'єднуватися навколо свого війська.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія почала збройну агресію. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази.

Із 2014 року урядові сили проводили на Донбасі антитерористичну операцію. 30 квітня 2018 року АТО офіційно завершилася, замість неї почалася операція Об'єднаних сил.

За даними Міноборони, із квітня 2014 року під час війни на Донбасі загинуло 2665 військовослужбовців Збройних сил України.