Росіяни у Мелітополі намагаються блокувати дистанційку, а у школах влаштували казарми – мер міста

Окупанти влаштували бази та склади БК у мелітопольських школах
Фото: ЕРА
Російські військові у тимчасово окупованому Мелітополі (Запорізька область) намагаються блокувати українське дистанційне навчання, а у школах влаштували військові бази, казарми і склади боєприпасів. Про це 9 вересня в ефірі національного телемарафону на каналі "1+1" повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

За його словами, свої бази і склади окупанти облаштували у приміщеннях п'яти мелітопольських шкіл.

Федоров зазначив, що українці не хочуть вести дітей до шкіл, підпорядкованих російським загарбникам, через це окупанти намагаються блокувати дистанційне навчання дітей DDoS-атаками на онлайн-платформу, де щодня навчається 14 тис. мелітопольських школярів.

"Але хакери з них [росіян] ніякі, тому навіть це їм не вдається", – наголосив Федоров.

1 вересня мер розповів, як окупанти організовують навчання у Мелітополі. Зокрема він заявив, що більшість українських вчителів на території тимчасово окупованої Запорізької області відмовляються співпрацювати з представниками Росії, тому окупанти завозять із РФ своїх вчителів. Батьків намагаються підкуповувати, щоб вони вели дітей у російські школи, а на тих, хто відмовляється, накладають штрафи і погрожують позбавити батьківських прав.

9 вересня Центр протидії дезінформації при Раді нацбезпеки і оборони України заявив, що окупанти готують провокацію з обстрілом шкіл на тимчасово захоплених територіях України, щоб звинуватити українських військових.

Контекст:

Після нападу на Україну російські окупаційні війська, зокрема, захопили частину території Запорізької області. 26 лютого окупанти зайшли до 150-тисячного Мелітополя після боїв зі Збройними силами України.

16 травня Федоров розповів, що з Мелітополя за два місяці виїхало 4550% жителів, тому у місті залишилося приблизно 70 тис. осіб.