Російські окупанти примусово вивезли до РФ та Білорусі 40 тис. українців – МЗС України

У МЗС закликали вимагати звільнення українців
Фото: Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine / Facebook
Російські окупанти застосовують на окупованих під час масштабного вторгнення українських територіях такі самі репресії, як в окупованих Криму та ОРДЛО, заявило 29 березня у Twitter Міністерство закордонних справ України.

"Зіткнувшись із тотальним спротивом, Росія знову застосувала репресії, які здійснювала на Донбасі та у Криму. На цю мить окупанти викрали приблизно 30 місцевих лідерів, активістів, журналістів. Загалом у Росію та Білорусь примусово перевели 40 тис. українців", – ідеться у повідомленні.

Українські дипломати закликали вимагати їхнього "негайного звільнення".

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин та незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до Російської Федерації не визнають Україна і більшість країн світу.

Того самого 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку і російською армією та підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. До лютого 2022 року РФ офіційно не визнавала свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти та докази.

За даними секретаря Ради нацбезпеки і оборони України Олексія Данілова, після окупації до Криму переселили майже 600 тис. росіян, що змінило демографічну ситуацію на півострові. Водночас жителям ОРДЛО Росія масово видає свої паспорти.