Російські війська досі намагаються показати хоча б якусь перемогу, на 80-й день вторгнення це виглядає особливо божевільно – Зеленський

Зеленський: Крок за кроком змушуємо окупантів піти з нашої землі. Змусимо піти і з українського моря
Фото: president.gov.ua
Ситуація на сході України залишається дуже складною, але ЗСУ поступово змусять російські війська піти з України, заявив Володимир Зеленський. Про це він сказав 14 травня у вечірньому зверненні, опублікованому Офісом президента.

"Ситуація на Донбасі залишається дуже важкою. Російські війська досі намагаються показати хоча б якусь перемогу. На 80-й день повномасштабного вторгнення це виглядає особливо божевільно, але вони не припиняють усіх цих намагань", – сказав Зеленський.

Він подякував усім, хто тримає оборону "і наближає і для Донбасу, і для Приазов'я, і для Херсона те саме, що зараз відбувається на Харківщині".

"Крок за кроком змушуємо окупантів піти з нашої землі. Змусимо піти і з українського моря", – пообіцяв президент.

Він зазначив, що провів сьогодні у Києві переговори з делегацією сенаторів США, і наголосив, що цей візит демонструє міцність двопартійної підтримки України у США.

"Обговорили різні напрямки підтримки нашої держави, зокрема оборонну та фінансову. А також і посилення санкцій проти Росії. Подякував за історичне рішення про поновлення програми ленд-лізу. Закликав офіційно визнати Росію державою-терористом", – повідомив Зеленський.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

За час повномасштабної війни російська армія захопила частину Київської, Чернігівської, Сумської, Запорізької, Херсонської, Миколаївської областей, просунулася до раніше частково окупованих Донецької та Луганської. На початку квітня РФ відступила з північних регіонів України, зосередивши зусилля на наступі на сході України.

Російські війська також окупували частину Харківської області, але не спромоглися захопити обласний центр. У НАТО вважають, що Харків для російських окупантів виявився "неймовірно складним викликом".

23 квітня голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов заявив, що ЗСУ вибили окупантів із трьох населених пунктів. Пізніше у Генштабі ЗСУ повідомляли про звільнення ще низки сіл у регіоні.

5 травня головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що Збройні сили України перейшли до контрнаступу на харківському й ізюмському напрямках.