Російський бомбардувальник розстрілював Харків, не заходячи в повітряний простір України – ЗСУ

Обстріляли райони, де немає військових об'єктів
Фото: Головне управління ДСНС України в Харківській області / Facebook
Російська авіація розстріляла 28 лютого житлові квартали Харкова ракетами класу "повітря – земля" з території РФ. Про це 1 березня проінформувало у Facebook командування Повітряних сил Збройних сил України.

"Учора, 28 лютого, стратегічний бомбардувальник-ракетоносець Ту-22М3, немов на навчаннях, не перетинаючи лінії державного кордону, завдав ударів по мирних житлових кварталах Харкова високоточною зброєю – ракетами класу "повітря – поверхня", – ідеться у повідомленні.

Українські військові зазначили, що російський літак зробив чотири заходи й випустив по Харкову "приблизно 16 ракет".

"Жахливі наслідки ракетного удару рашистів зафіксували місцеві мешканці. Зруйновано багатоповерхівки, школи, дитсадки та іншу інфраструктуру міста. За попередніми даними, від цих авіаударів загинули десятки харків'ян, серед них і діти", – наголосили у ЗСУ.

Командування Повітряних сил пояснило, що в ситуації, яка склалася, "вкрай складно прикривати небо в цьому регіоні, адже частина системи ППО країни знищена ударами балістичних та крилатих ракет рашистів".

"Штурмувати місто окупанти не наважуються, бо гарантовано будуть знищені, тому вдалися до повітряного тероризму, вбиваючи мирних харків'ян", – заявили у ЗСУ.

Харків є одним із великих міст України, які намагаються захопити російські війська. Місто активно обстрілюють.

Голова Харківської облдержадміністрації Олег Синєгубов попередньо заявляв про 11 жертв обстрілу лише 28 лютого. Він наголосив, що росіяни обстрілюють житлові райони Харкова, де немає позицій ЗСУ: Олексіївку, Салтівку, Павлове Поле. За даними мера міста Ігоря Терехова, цього дня загинуло дев'ятеро людей (зокрема троє дітей), 37 дістали поранення.

1 березня російські окупанти обстріляли площу Свободи перед будівлею облдержадміністрації, а також Новобаварський район на південному заході Харкова.

Контекст:

Уранці 24 лютого Путін оголосив про вторгнення російських військ в Україну. Він заявив, що мета РФ – "демілітаризація та денацифікація України". Приблизно о 5.00 збройні сили РФ атакували Україну з півдня, півночі (зокрема з території Білорусі) та сходу. Вони почали обстрілювати українські позиції на Донбасі, завдали ракетно-бомбових ударів по низці аеродромів та інших військових об'єктах. Російські війська атакують житлові кварталидитячі садки та лікарні. За даними української сторони, РФ застосовує в Україні реактивні системи залпового вогню "Град" та "Ураган".

За даними Генштабу ЗСУ, втрати російських окупантів становлять 5700 осіб. Водночас у міністерстві оборони РФ приховували втрати серед особового складу та визнали їх лише на четвертий день війни, не уточнюючи кількості. Жертвами російської агресії стало щонайменше 352 мирні жителі, зокрема 16 дітей, поранення дістало 2040 людей.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що окупанти з першої години вторгнення б'ють по цивільній інфраструктурі. За словами президента, дії російських окупаційних військ в Україні мають ознаки геноциду.

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Ган особисто ініціював розслідування щодо вторгнення РФ в Україну. Окрім того, Україна подала позов проти Росії до Міжнародного суду ООН, висунувши вимогу "притягти Росію до відповідальності за спотворення поняття геноциду для виправдання агресії".