"Російський добровольчий корпус" опублікував відео процедури обміну полоненими. Один із вагнерівців виявив бажання стати бійцем РДК і відмовився їхати у РФ

На процедурі обміну полоненими між Україною та РФ 11 червня був командир "Російського добровольчого корпусу", зазначили в РДК
Скріншот: Русский Добровольческий Корпус / Telegram
На процедурі обміну полоненими між Україною та РФ 11 червня був командир "Російського добровольчого корпусу" (РДК) Денис WhiteRex.

Відповідне відео опублікували в Telegram РДК.

Зазначають, що всім полоненим російським солдатам запропонували можливість добровільно вступити до лав "Російського добровольчого корпусу".

"Один із полонених, Владислав Ізмайлов, який раніше воював у лавах ПВК "Вагнер", від обміну відмовився і виявив бажання стати бійцем РДК. Після відповідних перевірок ми будемо раді дати Владу можливість воювати в наших лавах", – ідеться в повідомленні до відео.

Напередодні, 10 червня, міноборони країни-агресора РФ наказало всім "добровольцям" підписати контракти до 1 липня. У відповідь засновник приватної військової компанії "Вагнер", визнаної у світі злочинною організацією, Євген Пригожин заявив, що його найманці підписувати контракт із міноборони РФ не будуть.

"Беручи до уваги указ міністра оборони РФ, ми пропонуємо всім бійцям ПВК "Вагнер" та інших приватних воєнізованих формувань, які готові битися за нову Росію проти кривавої зграї [президента РФ Володимира] Путіна, наслідувати приклад Владислава!" – ідеться в повідомленні РДК у Telegram.

11 червня під час обміну полоненими з російського полону повернулося в Україну ще 95 українських військовослужбовців.

Контекст:

Навесні 2023 року "Російський добровольчий корпус" і легіон "Свобода Росії" кілька разів проникали на територію РФ. 22–23 травня вони здійснили рейд у Бєлгородську область. Добровольці закликали росіян долучатися до боротьби із чинним режимом. У легіоні розповіли, що вони хочуть створити в Бєлгородській області демілітаризовану зону, звідки РФ не зможе обстрілювати Україну.

Україна до того, що відбувається в Бєлгородській області, не має стосунку, але "спостерігає із цікавістю", сказав радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк. Те, що відбувається в Бєлгородській області, – внутрішня справа РФ, додав секретар РНБО України Олексій Данілов. За інформацією ГУР, в операції брали участь лише громадяни РФ.

У ніч на 1 червня неподалік кордону України та Росії розпочався бій біля російського населеного пункту Шебекіно. 3 червня добровольці закликали жителів Бєлгородської області через "хаотичний обстріл" регіону з боку ЗС РФ евакуюватися на територію України. В Офісі президента підтвердили, що Україна готова організувати гуманітарний коридор.

4 червня РДК і легіон заявили, що в Бєлгородській області взяли в полон російських військових. Вони пропонували їх видати губернатору регіону В’ячеславові Гладкову, але він відмовився їхати на зустріч, і полонених вирішили передати Україні в обмінний фонд.

РДК 5 червня заявив про контроль над селом Нова Таволжанка в Бєлгородській області. Губернатор Бєлгородської області В'ячеслав Гладков підтвердив, що влада "не може" зайти туди.