Салліван про переговори з РФ: США підтримують встановлення "справедливого миру" в Україні

Головне питання переговорів із РФ – який вигляд має "справедливий мир" і як його можна досягти, зазначив Салліван
Фото: president.gov.ua
Сполучені Штати підтримують встановлення в Україні "справедливого миру", до якого входить "повага до суверенітету і територіальної цілісності".

Про це 4 листопада у Києві на спільному брифінгу за підсумками зустрічі з главою Офісу президента України (ОПУ) Андрієм Єрмаком заявив радник із нацбезпеки президента США Джо Байдена Джейк Салліван. Відеозапис брифінгу опублікували у Facebook ОПУ.

Коментуючи питання про ймовірні мирні переговори за участю Росії, він нагадав слова Байдена: "Нічого про Україну без України".

"Якщо ви подивитеся на заяви різних російських посадовців, вони починаються з того, що Росія залишає за собою території, які вона анексувала. Як на мене, це неприйнятно. Це неприйнятно відповідно до Статуту ООН, який не дозволяє захоплювати територію силою", – сказав Салліван.

Він підкреслив: Росія розпочала війну, і вона її може легко зупинити, припинивши окупацію.

Салліван зазначив, що країни "Великої сімки" у своїй заяві підтримали "справедливий мир" в Україні.

"Елементи цього миру включають фундаментальні засади Статуту ООН – повага суверенітету і територіальної цілісності, країни не можуть захоплювати територію сусідньої країни силою, – вказав радник Байдена. – Основне питання цих перемовин – який вигляд має "справедливий мир" та як його можна досягти. Якщо ви подивитеся на російські дії… анексію територій… це не дуже підштовхує до переговорів. З нашої точки зору… нам зі світовою спільнотою треба підтримати Україну та визначитися з умовами справедливого і тривалого миру з урахуванням Статуту ООН. Це те, що ми будемо підтримувати".

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Перемовини про закінчення війни Україна та Росія вели на рівні делегацій. Відбулося чотири очні раунди (останній – 29 березня у Туреччині). Окрім того, делегації зустрічалися у відеоформаті. У травні переговорний процес припинили, бо з російського боку немає конкретики, яку можна було б обговорювати, пояснювали в Офісі президента України.

У липні президент Володимир Зеленський заявив, що українці після всіх трагедій за час війни не налаштовані на переговори з Росією. За його словами, "суспільство вважає, що спочатку мають звільнити всі території, а потім уже можна буде домовлятися".

30 вересня президент РФ Володимир Путін у зверненні, присвяченому незаконній анексії українських територій, висунув вимогу до України припинити вогонь і негайно сісти за стіл переговорів, водночас відкинувши, що повернення Україні її територій буде на порядку денному.

У відповідь Зеленський заявив, що Україна хоче досягти домовленості з РФ, але з нинішнім президентом це неможливо. "Він не знає, що таке гідність і чесність. Тому ми готові до діалогу з Росією, але вже з іншим президентом", – сказав він.

4 жовтня Зеленський ввів у дію ухвалене 30 вересня рішення Ради нацбезпеки і оборони, в якому офіційно констатують "неможливість проведення переговорів із Путіним".

30 жовтня міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Росія готова до перемовин. Спікер МЗС Олег Ніколенко у відповідь написав, що єдиною реалістичною пропозицією має бути негайне припинення Росією війни проти України і виведення російських військ з української території станом на 1991 рік.