Савченко про звільнення українців: Є офіційна дипломатія, а я дію як "народна дипломатія"

Савченко під час відвідування підконтрольної бойовикам Макіївки в лютому 2017 року
Фото: EPA

Позафракційний народний депутат України Надія Савченко підкреслила, що її зусилля щодо звільнення українців з полону "завжди відрізнятимуться" від політичної лінії влади Києва.

Позафракційний народний депутат України Надія Савченко заявила в опублікованому 29 січня інтерв'ю російській "Новой газете", що в неї є власна "дипломатія" щодо війни на Донбасі.

"Є офіційна дипломатія, а я дію як "народна дипломатія". Я українка, я частина свого народу, я пройшла цей шлях, і я як ніхто маю право цим займатися. Намагаюся зробити все можливе, щоб свободу здобули всі, хто ще досі в полоні. Тому моя лінія завжди відрізнятиметься від політичної лінії влади Києва. Я була не згодна з нею, навіть коли перебувала в полоні в Росії", – сказала вона.

Як приклад "народної дипломатії" Савченко назвала підтримання зв'язку з окупованими територіями і надсилання туди посилок із допомогою організацій матерів. А також організацію зустрічі затриманого українськими військовими в зоні АТО росіянина Віктора Агєєва з матір'ю, після чого жінка зустрілася з матір'ю засудженого у РФ українця Станіслава Клиха.

36-річна Савченко воювала на Донбасі у складі батальйону "Айдар", потрапила в полон до бойовиків "ЛНР" у червні 2014 року в Луганській області, а потім її було вивезено у РФ. У березні 2016 року суд у Ростовській області визнав її винною у причетності до вбивства російських журналістів у Луганській області й засудив до 22 років позбавлення волі. Своєї провини льотчиця не визнала.

25 травня її обміняли на російських військових Євгена Єрофєєва та Олександра Александрова.

У жовтні 2014 року пройшла у Верховну Раду за списком "Батьківщини". Після переговорів у грудні 2016 року з ватажками "ДНР" Олександром Захарченком і "ЛНР" Ігорем Плотницьким у Мінську її виключили із фракції "Батьківщини" в парламенті і відкликали зі складу української делегації в ПАРЄ.

13 квітня 2017 року Савченко створила нову політичну партію "Громадсько-політична платформа Надії Савченко".

Збирається брати участь у президентських виборах, які мають пройти у 2019 році.