Савченко заявила, що СБУ "покриває контрабанду" на Донбасі

Савченко розповіла, як їй вдалося потрапити на окуповані території
Фото: EPA

Позафракційний народний депутат Надія Савченко заявила, що потрапила на окуповані території Донбасу "козячими стежками", якими "гуляє контрабанда".

Служба безпеки України (СБУ) покриває рух контрабандних товарів на сході України, сказала позафракційний народний депутат України Надія Савченко 28 лютого журналістам повідомляє кореспондент "ГОРДОН".

Нардеп розповіла, як їй вдалося потрапити на окуповані території: "У СБУ "найвищі" люди, в принципі, про це знають, але якщо когось дуже цікавить, то переходила я тими козячими стежками, якими ходить і гуляє контрабанда, яку покриває СБУ. І, в принципі, це прекрасно знають і блокадники, які зараз блокують торгівлю на крові. І от якщо їм дуже хочеться розбиратися в зраді, то нехай Генпрокуратура займається саме цим, а не плітками депутатів із Верховної Ради", – зазначила вона.

Савченко додала, що повідомляла про майбутню поїздку на окуповані території.

"Про мій похід я заявила, і це багато телеканалів чули, коли я сказала, що не варто зустрічатися більше в Мінську, що наступна зустріч повинна бути на Донбасі, а потім у Києві, і людей потрібно міняти. На моїй зустрічі в Мінську у тристоронньому форматі ми обговорювали можливість відвідати колонії й побачити, в яких умовах перебувають наші військовополонені. Цього разу була така можливість", – заявила нардеп.

Вона зазначила, що переходила лінію розмежування не разом з керівником українського центру визволення полонених "Офіцерський корпус" Володимиром Рубаном. Савченко додала, що зараз йому створюють перешкоди, "щоб не дати можливості вивезти звідти людей, хоча це могло вдатися ще цього разу".

7 грудня 2016 року Савченко провела зустріч у Мінську з ватажками "ДНР" і "ЛНР" Олександром Захарченком та Ігорем Плотницьким. Пізніше нардеп уточнила, що на зустрічі з бойовиками домовилася про обмін полоненими у форматі "1 на 4".

30 грудня Савченко сказала, що наступного разу можна зустрітися з бойовиками у Луганську чи Донецьку, а потім, наприклад, у Києві. "Я роблю заявку на наступну зустріч і не боюся цього", – зазначила вона.

24 лютого Савченко та Рубан приїхали на окуповану частину Донбасу, аби відвідати українських полонених. Вони побували у колонії в Макіївці, де утримують українців.

Перебуваючи на Донбасі, Савченко закликала лідерів нормандського формату допомогти здійснити обмін полоненими "всіх на всіх".

Після візиту вона опублікувала список полонених українців, яких відвідала на тимчасово окупованій території. До нього потрапили 34 людини.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії ведуться між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей.