"Сбербанк" в Україні не обслуговує осіб за документами ОРДЛО – заява

У "Сбербанку" стверджують, що діють згідно з українським законодавством
Фото: EPA

У дочірній структурі російської фінустанови заявили, що виконують вимоги законодавства України про протидію відмиванню доходів, отриманих злочинним шляхом, і фінансування тероризму.

Дочірня структура "Сбербанка России" в Україні – ПАТ "Сбербанк" – не обслуговує фізичних та юридичних осіб на підставі документів, виданих на окупованих територіях Донбасу. Про це йдеться у коментарі банку, переданому агентству "Інтерфакс-Україна".

"Публічне акціонерне товариство "Сбербанк", будучи українським комерційним банком і здійснюючи свою діяльність на підставі ліцензії Нацбанку, неухильно дотримується норми українського законодавства. Банк не обслуговував, не обслуговує і не має наміру обслуговувати фізичних і юридичних осіб на підставі документів, виданих на не підконтрольних українській владі територіях, і не здійснює фінансових операцій на цих територіях", – йдеться у заяві.

Як зазначають автори коментаря, всі клієнти банку проходять процедуру обов'язкової ідентифікації згідно з вимогами законодавства України про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму.

Зокрема, банк не обслуговує осіб, внесених до офіційного переліку причетних до здійснення терористичної діяльності або щодо яких застосовано міжнародні санкції. Установа здійснює блокування фінансових операцій таких осіб з урахуванням рекомендацій FATF та відповідних рішень Ради національної безпеки та оборони і Кабінету Міністрів України, сказано у заяві.

"Сбербанк" працює у штатному режимі, безумовно, виконуючи свої зобов'язання у повному обсязі перед клієнтами та партнерами з дотриманням норм національного та міжнародного права", – зазначили у банку.

7 березня "Сбербанк России" заявив, що почав обслуговування у своїх відділеннях клієнтів, які надають паспорти так званих "ДНР" і "ЛНР". Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков закликав НБУ негайно ввести санкції проти російського банку.

Того ж дня у НБУ заявили, що у разі підтвердження інформації про готовність "Сбербанка России" здійснювати обслуговування власників "паспортів ДНР і ЛНР", вони ініціюватимуть перед РНБО питання про застосування санкцій до дочірнього банку "Сбербанка России" – ПАТ "Сбербанк".