СБУ провела обшуки в енергокомпанії, серед власників якої два колишні віцеспікери Держдуми РФ і "злодій у законі"

СБУ підтвердила обшуки у VS Energy
Фото: Служба безпеки України / Telegram
Служба безпеки України провела обшуки в енергокомпанії, яка контролює шість українських обленерго і має російських власників. Про це проінформував пресцентр СБУ.

Назву компанії в СБУ не оприлюднили, але повідомили, що йдеться про юрособу, яка має в управлінні об'єкти енергетичної інфраструктури у Житомирській, Херсонській, Кіровоградській, Чернівецькій, Рівненській областях та у Києві.

ЗМІ 22 листопада писали, що обшуки СБУ провела у VS Energy, яка контролює "Херсонобленерго", "Кіровоградобленерго", "Житомиробленерго", "Рівнеобленерго" і "Чернівціобленерго".

За даними слідства, кінцевими власниками енергокомпанії є громадяни РФ, які фігурують у санкційних списках Ради національної безпеки і оборони України. Їх підозрюють у створенні злочинної організації, яка шкодить державній безпеці України, ідеться у релізі.

"Відтак, дії правоохоронців спрямовані на мінімізацію впливу РФ на енергосистему нашої держави, яка стала однією з пріоритетних цілей російської агресії, особливо напередодні опалювального сезону", – наголосили у СБУ.

За інформацією ЗМІ, слідство перевіряло відомості про те, що реальними бенефіціарами компанії є громадяни РФ Олександр Бабаков, Євген Гінер і Михайло Воєводін.

У СБУ повідомили, що серед власників:

  • колишній віцеспікер Держдуми РФ, власник футбольного клубу ЦСКА (ідеться про президента клуба Гінера);
  • колишній віцеспікер Держдуми і представник російського криміналітету, "злодій у законі" ("Радіо Свобода" писало, що це Бабаков і Воєводін, усіх трьох медіа ще навесні називало представниками групи, умовно названої "стовпи режиму [президента РФ Володимира] Путіна").

"Ці особи спільно з оборонним концерном Росії беруть участь у розробці та виготовленні товарів військового призначення і фінансують цю діяльність. Таким чином, створюють загрозу обороноздатності та економічній безпеці України. Окрім частки на українському енергоринку, вони володіють активами в анексованому Криму та на території країни-агресора", – додали у СБУ.

Обшуки провели в межах розслідування за 10 статтями, зокрема про фінансування тероризму, шахрайство, ухилення від сплати податків, легалізацію майна, набутого у злочинний спосіб.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

16 листопада журналісти програми "Схеми" ("Радіо Свобода") повідомили, що Печерський райсуд Києва наклав арешт на контрольні пакети підконтрольних росіянам "Херсонобленерго", "Кіровоградобленерго", "Житомиробленерго", "Рівнеобленерго" і "Чернівціобленерго".