СБУ затримала двох прибічників російських окупантів, які допомагали загарбникам у Харківській і Донецькій областях

Слідчі СБУ повідомили затриманих про підозру за статтею про колабораційну діяльність
Фото: Служба безпеки України / Telegram

Служба безпеки України під час стабілізаційних заходів у звільнених районах Харківської і Донецької областей викрила двох прибічників російських окупантів. Про це 4 березня у Telegram повідомила пресслужба СБУ.

За даними СБУ, одним із затриманих виявився житель Ізюмського району, який після захоплення частини Харківської області підтримав російських загарбників і запропонував їм свою допомогу у війні проти України.

"Зловмисник добровільно брав участь у будівництві ворожих блокпостів та ремонтував бронетехніку окупантів. Окрім цього, він допомагав "розквартировувати" рашистів у будинках місцевих жителів, які виїхали до інших регіонів України. Після звільнення району колаборант намагався переховуватися від правосуддя на території Харківської області", – ідеться в повідомленні.

Співробітники української спецслужби встановили його місцеперебування й затримали.

Ще однією прибічницею країни-агресора виявилася жителька Лимана, яка під час окупації міста погодилася очолити так званий відділ персоніфікованого обліку управління праці та соціального захисту населення "ДНР".

"На цій посаді зловмисниця пропонувала місцевим жителям отримувати пільги в російських рублях, складала списки пільговиків та формувала відповідну базу для окупантів. Під час деокупації Лимана колаборантка втекла до Вінницької області, де намагалася "залягти на дно" і таким чином сподівалася уникнути правосуддя. У ході слідчо-оперативних дій співробітники СБУ розшукали зловмисницю і затримали її за місцем тимчасового перебування", – зазначили у СБУ.

Слідчі Служби безпеки повідомили обох фігурантів про підозру за ч. 4. і ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Підозрюваних узяли під варту.