Сенатор Портман повідомив, що США передадуть Україні снайперські комплекси

Портман: США стоять пліч-о-пліч з Україною
Фото: EPA

Американський сенатор від Республіканської партії Роб Портман побував на Донбасі і з'ясував, що Збройні сили України зазнають серйозних утрат від ворожого снайперського вогню.

Окрім протитанкових комплексів Javelin, Збройні сили України отримають від США снайперські комплекси. Про це 5 квітня на прес-конференції в Києві заявив сенатор від Республіканської партії Роб Портман, повідомив "Голос Америки".

"Учора я побував на Донбасі, де досі гинуть українські солдати. Минулого місяця більшість утрат була спричинена, найвірогідніше, вогнем ворожих снайперів. І одне з недавніх рішень американських законодавців і адміністрації – надати снайперські комплекси українській армії. Щоб можна було відповідати на вогонь снайперів, які вбивають українських військових", – зазначив він.

Портман назвав це "одним із конкретних прикладів, який доводить, що США стоять пліч-о-пліч з Україною".

Сенатор прибув у Київ 4 квітня і провів зустрічі з президентом Петром Порошенком і міністром оборони Степаном Полтораком.

Україна з початку військової агресії Росії навесні 2014 року вела переговори зі США про постачання летальної зброї. Наразі Вашингтон постачає в Київ лише нелетальну допомогу (зокрема броньовані автомобілі Humvee, безпілотники RQ-11B Raven і контрбатарейні радари) і допомагає в підготовці українських військових.

Оборонний бюджет США на 2018 рік передбачає виділення Україні $350 млн на посилення безпеки й оборони, мова йде зокрема про летальну зброю.

Державний департамент США 1 березня ухвалив рішення про продаж Україні протитанкових ракетних комплексів Javelin.