Лойко випустив фільм про сім'ю, яка пережила російське бомбардування Маріуполя

Восьмирічний автор "Маріупольського щоденника" (на фото зліва) три місяці був в окупації
Фото: Evgeny Sosnovsky / Facebook
Журналіст Сергій Лойко зняв фільм "Маріупольський щоденник" про хлопчика, який вів щоденник у місті під час бомбардувань, та його сім'ю. Його опублікували на YouTube-каналі "Утро февраля" 11 жовтня.

Фотограф Євген Сосновський зробив знімок із Єгором Кравцовим і його сім'єю. Художниця з Каліфорнії Женя Гершман, дізнавшись про цю історію, намалювала картину з фотографії. Тепер продає її на аукціоні, а всі отримані гроші підуть в Україну.

Восьмирічний Єгор прожив в окупованому Маріуполі три місяці. У перші дні війни хлопчик, його мама, сестра і двоюрідний дідусь (фотограф Євген Сосновський) потрапили під обстріл і дістали поранення. Вибратися з міста не вдалося, і пересиджувати бомбардування їм довелося у сусідському підвалі. Тоді Єгор почав вести щоденник. У ньому він розповідав, як минають його будні, писав про смерті та поранення родичів, а також малював танки і російських солдатів, які стріляють у мирних людей.

2 червня Сосновський повідомив, що сім'я Єгора зуміла евакуюватися.

Фільм Сергія Лойка "Маріупольський щоденник". Відео: Утро Февраля / YouTube

Контекст:

Маріуполь російські війська оточили у перші дні повномасштабного вторгнення РФ в Україну, яке розпочалося 24 лютого. Від початку березня він перебував у блокаді, з другої половини травня місто – у повній окупації. Жителі залишилися без води, світла, тепла, зв'язку і продуктів.

У червні мер Маріуполя Вадим Бойченко повідомив, що у місті пошкоджено 95% багатоповерхівок.

За даними радника Бойченка Петра Андрющенка, у Маріуполі на початку серпня залишалося приблизно 130 тис. осіб. До повномасштабного вторгнення у місті проживало 530 тис. осіб.

У вересні Андрющенко повідомив, що окупанти й надалі знищують Маріуполь бездумним знесенням будинків, залишаючи маріупольців без житла і речей.