Шойгу заявив, що HIMARS "перемелюються у боях", і міркував про ймовірність застосування РФ ядерної зброї. Подоляк відповів

Шойгу (на фото) живе у своєму вигаданому світі, де армія РФ нібито воює з НАТО, зазначив Подоляк
Фото: ЕРА
Міністр оборони Росії Сергій Шойгу 16 серпня, виступаючи у Москві на конференції з питань безпеки, заявив, що реактивні системи залпового вогню HIMARS і далекобійні гаубиці, які Україні надають західні партнери, "перемелюються у боях". Текст його виступу оприлюднила пресслужба міноборони РФ.

"Останнім часом на роль суперзброї західники просувають реактивні системи залпового вогню HIMARS і далекобійні гаубиці. Однак і ці озброєння перемелюються у боях. Істотного впливу на ситуацію вони не справили", заявив Шойгу.

Російська зброя, за його оцінкою, "в боях підтвердила свої найкращі якості".

Також Шойгу прокоментував у своєму виступі ймовірність застосування Росією проти України тактичної ядерної зброї чи хімічної зброї. Повідомлення про таку ймовірність він назвав "домислами".

"Із військового погляду нема потреби в застосуванні ядерної зброї в Україні для досягнення поставленої мети. Головне призначення російських ядерних озброєнь – це стримування ядерного нападу. Його використання обмежується надзвичайними обставинами, визначеними у російських керівних документах, відкритих для широкого ознайомлення", – сказав Шойгу.

Він заявив, що Росія у 2017 році "повністю знищила" хімічну зброю на своїй території, але в березні 2022 року постійна представниця США Лінда Томас-Грінфілд наголошувала на тому, що саме у Росії є добре задокументована історія застосування хімічної зброї.

Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк у коментарі LIGA.net зазначив, що на висловлювання Шойгу не варто реагувати.

Оцінки Шойгу "більше підходять людині, яка перебуває під тривалим впливом спеціальних пропагандистських речовин на людський організм у рамках захоплення російською елітою окультними практиками та шаманськими обрядами", сказав Подоляк.

Глава міноборони РФ живе у своєму вигаданому світі, де російська армія нібито воює з НАТО, тому що програвати "об'єднаному Заходу" не так соромно в очах роспропаганди, і щодня "перемелює сотні, тисячі, десятки тисяч HIMARS", продовжив він, наголосивши, що жодного HIMARS окупанти не знищили.

"В Україні воює Україна та українська армія. А цивілізований світ допомагає зброєю, щоб захистити свободу від варварів Шойгу, наголосив Подоляк. – Тому наполегливо рекомендую не звертати серйозної уваги на будь-які публічні спічі пана Шойгу. Якщо ви, звичайно, не шанувальник російського чадного квазіфентезі. Його думка завжди катастрофічно відірвана від реальності".

Контекст:

Після того, як партнери почали постачати Україні РСЗВ, артилеристи ЗСУ знищили десятки складів боєприпасів російських окупантів, розповідав міністр оборони України Олексій Резніков. За даними Генштабу станом на 4 серпня, лише за один тиждень ЗСУ за допомогою HIMARS і MLRS знищили 10 пунктів управління окупантів, приблизно 15 складів і логістичних баз.

У Пентагоні 12 серпня оцінили ефективність ЗСУ на 12 за 10-бальною шкалою. "Лише зважаючи на те, наскільки дивовижними вони були для нас у багатьох моментах, сказав посадовець Пентагону. Вони знайшли способи робити те, про що ми не могли б і подумати, що це можливо".