Шуфрич заявив про "договірні обстріли" на Донбасі. Огризко назвав це "абсолютною дурницею"

Шуфрич заявив "про договірні обстріли за премії"
Фото: Пресслужба Нестора Шуфрича / Facebook
Народний депутат від фракції "Опозиційна платформа – За життя" Нестор Шуфрич 18 лютого в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера" на телеканалі "Україна" заявив про "договірні обстріли", які вели під час конфлікту на Донбасі.

"ОБСЄ, на жаль, не раз підозрювала обидві сторони протистояння в так званих договірних обстрілах. Тобто сторони домовляються за певні премії: сьогодні стріляємо ми, завтра стріляєте ви. Це дуже небезпечна тенденція, і ще раз наголошую: це в межах моніторингової місії ОБСЄ викликало дуже велике занепокоєння", – сказав нардеп.

Прем'єр-міністр України у 2014–2016 роках Арсеній Яценюк, коментуючи висловлювання Шуфрича, сказав: "Здрастуйте, "Раша TV", чисте "Раша TV". Ну які договірні обстріли?"

Колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко зазначив, що якби у студії були представники ОБСЄ, вони б опонували Шуфричу.

"Думаю, ОБСЄ била б Нестора Івановича дуже сильно, тому що це абсолютна дурниця, вибачте", наголосив Огризко.

Головний редактор інтернет-видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов додав, що за вісім років війни на Донбасі в жодному звіті ОБСЄ не було інформації про обстріл за взаємними домовленостями.

Контекст:

У 2014 році, одразу після окупації Криму, Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку і російською армією та підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри оприлюднені Україною факти і докази.

17 лютого 2022 року на Донбасі різко загострилася ситуація. За інформацією штабу операції Об'єднаних сил, обстріляли 30 населених пунктів на підконтрольних Україні територіях, водночас під удар потрапили дитячий садочок і кілька шкіл, де в цей час перебували діти. Постраждало двоє військових і п'ятеро цивільних.

18 лютого обстріли на Донбасі продовжилися.

На цьому тлі бойовики "ЛНР" і "ДНР" оголосили про евакуацію населення ОРЛО та ОРДО до Росії. Ватажок бойовиків "ЛНР" Леонід Пасічник, заяву якого опублікували ЗМІ бойовиків, зокрема, стверджує, що Збройні сили України сформували "велике ударне угруповання" і нібито планують "глибокий прорив" в ОРЛО.

Журналісти звернули увагу, що у 2008 році за кілька днів до вторгнення у Грузію Росія евакуювала населення Південної Осетії так само, як це відбувається на Донбасі у 2022 році.

Президент РФ Володимир Путін закликав владу України до переговорів із "ЛДНР" і доручив виплачувати жителям ОРДЛО, які прибувають до РФ, гроші.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що жодних наказів в Україні щодо звільнення у силовий спосіб тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей немає. Данілов також повідомив про загрозу провокацій із боку РФ.