Сікорський: 2008 року Путін під час офіційних розмов натякав: "Ви знаєте, Львів – польське місто, може, нам варто із цим щось зробити разом?"

Сікорський: Я отримав лист від Жириновського. Він безпосередньо пропонував Польщі взяти участь у розподілі України
Фото: ЕРА
Президент РФ Володимир Путін хотів би залучити інші країни у протистояння проти України, зазначив в інтерв'ю засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону колишній міністр закордонних справ Польщі, депутат Європарламенту Радослав Сікорський.

"Я був на саміті НАТО 2008-го, коли Путін уже тоді казав, що Україна – це штучна країна, зібрана зі шматочків інших країн. Я навіть отримав текст його промови від російської делегації. Я запросив тодішнього міністра оборони України до свого міністерства і я дав йому цю промову, щоб допомогти йому у створенні оборонного бюджету. А потім дві речі сталися протягом наступних років. Я отримав лист від [Володимира] Жириновського, який був заступником спікера Думи. Його часто використовували для перевірки божевільних ідей. У листі він безпосередньо пропонував Польщі взяти участь у розподілі України. Звичайно, ми навіть не відповіли", – розповів Сікорський.

Він також розповів, як особисто Путін натякав на розподіл України.

"Путін же в офіційних бесідах під час його візиту до Польщі 2008 року натякав: "Ну ви знаєте, Львів – це польське місто, може, нам варто із цим щось разом зробити?" Це був радше натяк, ніж пропозиція. Але нам це нагадало слова [одного із засновників гестапо]  Германа Герінга в Польщі 1939-го: "Не хвилюйтеся про втрату Ґданська, про втрату виходу до Балтійського моря. Чорне море – теж море". Це було на схожому рівні. Путін дуже хотів би залучити інші країни у протистояння проти України. Щось схоже знищило б НАТО, і він це чудово розуміє", – повідомив політик.

Відео: В гостях у Гордона / YouTube

Сікорський: Путіну треба зрозуміти, що НАТО також має ядерну зброю. День, коли він скористається ядерною зброєю, стане його останнім днем. Повний текст інтерв'ю

Контекст:

Під час звернення 21 лютого Путін висловив своє бачення історії ХХ століття, зокрема заявив, що "сучасну Україну цілком і повністю створено Росією", а Українську РСР назвав державою "імені [радянського вождя Володимира] Леніна".

А 24 лютого Путін оголосив про вторгнення російських військ в Україну. Він заявив, що мета РФ – "демілітаризація та денацифікація України". Приблизно о 5.00 збройні сили РФ атакували Україну з півдня, півночі (зокрема з території Білорусі) і сходу. Вони почали обстрілювати українські позиції на Донбасі, завдали ракетно-бомбових ударів по низці аеродромів та інших військових об'єктах. Російські війська атакували житлові кварталидитячі садки й лікарні