"Сказати "Ні війні" ще гірше, ніж не сказати нічого". Марія Яремчук висловилася про замовчування нападу РФ на Україну Ані Лорак

Яремчук: Артистам, які живуть у Росії й не говорять про війну, повернення назад немає

Фото: m_yaremchuk / Instagram
Українська співачка Марія Яремчук в інтерв'ю, опублікованому 26 березня на YouTube-каналі "Люкс ФМ", заявила, що після нападу РФ на Україну найбільше розчарована мовчанням української співачки Ані Лорак, яка живе і працює в Росії.

"Якщо до цього ще якісь півміри могли бути, Ані Лорак виступала в Україні цього року, то в даній ситуації це просто кричуще! Немає слів, аби залишатися коректною і не використовувати нецензурні слова, заявила Яремчук. – Це ж не конкурс краси, де всі Міс Всесвіт кричать: "Ми за мир і щоб дітки не хворіли". Це війна, і ці дітки гинуть тут і зараз, гинуть люди! Гнів такий, і лють, і злість, і журба, колосальна журба, що мені здається інколи, що серце стільки витримати не може. Банально сказати "Ні війні" ще гірше, ніж не сказати нічого, мені здається".

Яремчук наголосила, що після участі в "Євробаченні 2014" у неї були замовлення на виступ у РФ, але вона відмовилася.

"Із 2014 року, із того моменту, коли наша суверенність була "оспорена" Російською Федерацією, ми мали зробити свої висновки. Я думаю, що зараз це просто край! Нашим артистам, які живуть у Росії й не говорять про війну, повернення назад немає", підсумувала співачка.

Відео: Люкс ФМ / YouTube

Війна Росії проти України. Головне (оновлюють)

Контекст:

Ані Лорак (Кароліна Куєк) народилася в місті Кіцмань Чернівецької області. Співачка представляла Україну на конкурсі "Євробачення 2008" із піснею Shady Lady й посіла друге місце. 2008 року Лорак здобула звання народної артистки України. Із 2014 року співачка живе і працює в Росії.

2 березня Ані Лорак заявила, що "в Україні відбувається вбивча та руйнівна війна", і закликала її зупинити. Співачка не вказала, кому конкретно адресовано її заклик, а також не вказала, що країна-агресор РФ напала на Україну. Зараз її сторінку в Instagram видалено.

21 березня комітет гуманітарної та інформаційної політики звернувся до президента України Володимира Зеленського із пропозицією щодо позбавлення державних нагород – почесних звань "народний артист України" та "заслужений артист України" – деяких діячів культури, серед яких було названо й Ані Лорак.

Співачку також додали до бази сайта theylovewar.com ("Вони люблять війну") за замовчування агресії путінського режиму.

22 березня виконавчий комітет Чернівецької міської ради ухвалив рішення вилучити з Алеї зірок на Театральній площі іменну зірку співачки.