"Смерть окупантам". Тероборона ЗСУ повідомила, куди і в яких містах приходити українцям

Галушкін закликав українців прибути до бригад і батальйонів територіальної оборони ЗСУ
Фото: Територіальна оборона ЗС України / Facebook
Командувач Сил територіальної оборони Збройних сил України Юрій Галушкін закликав українців стати на захист країни. Про це йдеться в повідомленні, опублікованому 24 лютого на сайті тероборони.

"Смерть окупантам. Усім на захист України. Прибути до бригад і батальйонів територіальної оборони", – зазначив Галушкін.

На сторінці тероборони ЗСУ опубліковано понад 150 адрес.

Через напад РФ на Україну вступити до лав Сил тероборони також закликав українців міністр оборони Олексій Резніков.

"Україна переходить у режим тотальної оборони. Усі, хто готовий і вміє тримати зброю, може прямо зараз стати до лав Сил територіальної оборони Збройних сил України у вашому регіоні", – написав він у Facebook.

За словами Резнікова, щоб отримати зброю, треба звертатися безпосередньо до підрозділів сил ТрО у своєму регіоні. Із собою потрібно мати лише паспорт.

Контекст:

Приблизно о 5.00 24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про "спеціальну воєнну операцію" російських військ в Україні. Він заявив, що її мета – "демілітаризація та денацифікація України".

Після звернення Путіна в багатьох містах України, зокрема в Києві, Харкові, Дніпрі, Одесі, почали повідомляти про звуки вибухів.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Путін розпочав повномасштабну війну проти України. "Це загарбницька війна. Україна буде захищатися і переможе. Світ може і має зупинити Путіна. Час діяти – прямо зараз", – написав дипломат у Twitter.

За даними радника міністра внутрішніх справ України Антона Геращенка, Росія завдала ударів по центрах військового управління, аеродромах, військових складах у Києві, Харкові, Дніпрі та інших містах. "Тривають артилерійські обстріли кордону", – повідомив він. За інформацією МВС, територію України обстрілюють, зокрема, з реактивних систем залпового вогню "Град".

Держприкордонслужба України (ДПСУ) повідомила, що Росія атакувала кордон України в п'яти областях (Луганській, Сумській, Харківській, Чернігівській та Житомирській), зокрема з боку Білорусі. Також РФ проводить атаку з боку тимчасово окупованого Криму, розповіли прикордонники. Після артилерійського обстрілу Росія скерувала через український державний кордон військову техніку без розпізнавальних знаків, додали у ДПСУ.

За інформацією МВС та Держприкордонслужби, унаслідок обстрілів загинуло 12 людей, є поранені та зниклі безвісти.

Президент України Володимир Зеленський уранці 24 лютого оголосив про введення воєнного стану по всій країні. Верховна Рада затвердила це рішення. Президент підписав відповідний указ і закликав українців не панікувати й "робити все, що потрібно, для підтримки Збройних сил України". Крім того, Зеленський закликав світ сформувати "антипутінську коаліцію" і розпочати масштабну оборонну підтримку України.

У Міністерстві внутрішніх справ України порадили громадянам до оповіщення сирени перебувати вдома, але підготувати "тривожні валізки".