"Собаки були як скелети. Їхня власниця померла від голоду". Зоозахисниця розповіла свою історію музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова

Чевганюк: Є історії, в які важко повірити
Фото: civilvoicesmuseum.org
Зоозахисниця й операційна директорка української організації UAanimals Ольга Чевганюк в інтерв'ю музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова розповіла про роботу волонтерів після повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Зоозахисна організація дев'ять місяців рятує тварин із прифронтових територій, лікує і переправляє їх за кордон або знаходить нових власників в Україні. Волонтери зберегли життя сотням тварин: собак, левів, ведмедів.

За словами Чевганюк, волонтерам, зокрема, вдалося врятувати покинутого господарями під час евакуації собаку із серцевою недостатністю, пухлиною шлунка та паралізованими лапами.

"Є історії, в які важко повірити. Був випадок, коли собака, який опинився з нашими військовими, сильно гарчав, проявляв агресію і намагався відтягнути бійців. Вони його послухали, відійшли – і на місце, де вони знаходилися, впав снаряд. Чи це чудо, чи собача інтуїція, ми не знаємо", – розповіла Чевганюк.

Зоозахисниця зазначила, що волонтери їхньої організації за час війни вивезли приблизно 50 левів з обстрілюваних або тимчасово окупованих російськими окупантами територій. Після евакуації тварин влаштовують у притулки і заповідні зони по всьому світу.

"Мене вразила історія про двох собак із Донеччини – з містечка, в яке через окупацію не було можливості завозити харчі. Місцевий мешканець дивом зміг вивезти тварин і передати їх волонтерам. Собаки були як скелети. Виявилося, що їхня власниця померла від голоду", – розповіла Чевганюк.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова – це найбільший у світі архів історій мирних жителів України, які постраждали від війни. Архів нараховує вже понад 50 тис. історій людей.

Розповісти свою історію можна так: написати її на своїй Facebook-сторінці з хештегами #Голоси_Мирних, #розкажіть_свою_історію і запросити друзів та рідних приєднатися; відвідати портал музею і натиснути "Розповісти історію"; зателефонувати на безплатну гарячу лінію за номером 0-800-509-00.

У листопаді музей запустив серію подкастів з інтерв'ю відомих українських та закордонних істориків, мислителів і художників.