Сьогодні у Палаті представників США розглянуть закон про лендліз для України

З початку повномасштабного вторгнення РФ військова допомога США Україні становила $1,7 млрд
Фото: ЕРА

27 квітня комітет із правил Палати представників США розгляне закон про лендліз для України. Про це свідчать дані на вебсайті Палати представників.

Акт S. 3522 має назву "Закон про лендліз на захист демократії в Україні".

Розгляд закону заплановано на 14.00 за місцевим часом (21.00 за київським часом).

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Лендліз програма, у межах якої США постачали Великобританії, Франції, Китаю та СРСР продовольство, нафту та озброєння під час Другої світової війни. Підписав закон про лендліз 11 березня 1941 року президент США Франклін Рузвельт.

Шестеро американських сенаторів із Демократичної та Республіканської партій США внесли законопроєкт про постачання Україні озброєння за лендлізом. Про це 20 січня 2022 року повідомила пресслужба одного з авторів законопроєкту Джона Корніна.

Сенат США 6 квітня одноголосно ухвалив закон про відродження програми лендлізу, яку востаннє застосовували під час Другої світової війни. "Сенатори швидко підтримали законопроєкт про лендліз, оскільки українські військові довели, що можуть відбиватися від російських військ, які обстрілюють українські міста з кінця лютого. Програму лендлізу, створену під час Другої світової війни, розглядали як переломний момент у конфлікті, оскільки вона дала змогу США швидко поповнити запаси союзників без трудомістких процедурних перешкод", написало Politico.

США надають військову допомогу Україні за іншими процедурами. З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну військова допомога США становить $1,7 млрд, а загалом із 2014 року – $4,5 млрд.