"Спільники – також злочинці". У Мінреінтеграції України назвали країни, причетні до псевдореферендуму

У Мінреінтеграції України попередили іноземців, яких використовують для проведення "референдумів"
Фото: ЕРА
До проведення на окупованих територіях України "референдумів" щодо приєднання до Росії, окрім росіян, причетні громадяни ще восьми країн. Про це 24 вересня заявило у Facebook Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

"Окупаційна російська влада цими днями робить неабиякі спроби за будь яку ціну провести на тимчасово окупованих територіях свої псевдореферендуми. І наполягає на тому, що вони будуть прозорими та легітимними. Для цього навіть покликала іноземних спостерігачів", – ідеться в повідомленні.

У Мінреінтеграції наголосили, що "всім зацікавленим відомствам, у тому числі правоохоронним органам", відомі їхні імена.

"Це представники самої Росії, а також Білорусі, Сирії, Єгипту, Бразилії, Венесуели, Уругваю, Того, ПАР. По суті вони беруть участь у колективному злочині проти суверенної незалежної держави Україна", – пояснили в українському відомстві.

У міністерстві заявили, що "спільники злочину – також злочинці, і вони будуть покарані".

"Окрім поіменного списку всіх учасників цього злочину, в розпорядженні українських органів влади є також точні адреси всіх псевдодільниць, кількість прикріплених до них псевдовиборців, детальні маршрути, якими окупанти збираються курсувати для збору голосів, навіть номери їхніх машин та дані водіїв", – розповіли у відомстві.

Там нагадали, що "референдуми на тимчасово окупованих територіях є абсолютно незаконними як за законами України, так і за міжнародно-правовими документами".

Мінреінтеграції закликало правоохоронні органи розслідувати "легітимність в’їзду, перебування і здійснення будь-якої діяльності так званих іноземних спостерігачів на тимчасово окупованих українських територіях".

"Звертаємося до іноземців: всі, хто наважиться потурати злочинцям, самі стають злочинцями! Уникнути відповідальності не вдасться", – наголосили в українському відомстві.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

23 вересня на тимчасово окупованих Росією територіях Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей почалися п'ятиденні псевдореферендуми щодо приєднання цих регіонів до Росії.

Президент РФ Володимир Путін говорив, що Росія підтримає "референдуми" і визнає їхні результати.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що ні фейкові "референдуми" на тимчасово окупованих територіях України, ні гібридна "мобілізація" в РФ нічого не змінять у планах України щодо деокупації своїх територій. У МЗС України закликали партнерів засудити наміри РФ провести псевдореферендуми й ввести проти неї нові санкції.

Центральна виборча комісія України закликала людей не брати участь у голосуванні. Там заявили, що такі псевдореферендуми не мають "нічого спільного ні із законом, ні з міжнародними стандартами, ні з процедурою, а також не матимуть юридичних наслідків".

Глави МЗС "Групи семи" сказали, що не визнають результатів "референдумів", які російські окупанти почали проводити на захоплених українських теренах. Зі схожими заявами виступили й окремі країни, зокрема США – президент Джо Байден назвав голосування "бутафорією".