"Спочатку окупанти традиційно атакували дронами Shahed". Залужний розповів подробиці ракетної атаки РФ

Залужний зазначив, що минулої ночі противник застосував проти України 158 засобів повітряного нападу
Фото: Головнокомандувач ЗСУ / Telegram

Перед тим як ударити по Україні ракетами, російські окупанти атакували територію країни дронами Shahed. Про це в Telegram 29 грудня заявив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

"Сьогодні вночі ворог завдав масованого ракетного удару по Україні. Атаковано об'єкти критичної інфраструктури, промислові й військові об'єкти. На жаль, є загиблі й постраждалі. Спочатку окупанти традиційно атакували Shahed з північного й південно-східного напрямку з подальшим рухом в західному напрямку. Усього зафіксували 36 ударних БПЛА Shahed-136/131. Приблизно о 3.00 ворог підняв у повітря стратегічну авіацію – бомбардувальники Ту-95МС. Усього – 18 літаків, які вийшли на рубежі пуску приблизно о 6.00 і запустили не менше ніж 90 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555/Х-55", – зазначив Залужний.

За його словами, приблизно о 5.00 з Курської області ворог застосував дальні бомбардувальники Ту-22М3, які випустили вісім крилатих ракет Х-22/Х-32 в напрямку північних і центральних областей України.

"У той же час окупанти вдарили по Харкову зенітними керованими ракетами С-300. Загалом ворог випустив щонайменше 14 ракет, які летіли по балістичній траєкторії – С-300/С-400/"Іскандер-М" з окупованого Криму, Курської та Бєлгородської областей Росії. О 6.30 було зафіксовано зліт п'яти винищувачів МіГ-31К, які здійснили пуски п'яти аеробалістичних ракет Х-47М2 "Кинджал" з Астраханської області. Також з літаків тактичної авіації Су-35 застосовано чотири протирадіолокаційні ракети Х-31П й одну Х-59", – підкреслив Залужний.

Він уточнив, що минулої ночі противник застосував проти України 158 засобів повітряного нападу: ракети різних типів і ударні БПЛА. Силами й засобами Повітряних сил у взаємодії з підрозділами сил оборони України знищили 27 дронів Shahed-136/131 і 87 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55.

Контекст:

Україна вночі й уранці 29 грудня пережила масовану повітряну атаку, під час якої російські окупанти запустили кілька видів ракет (зокрема зі стратегічних бомбардувальників) та ударні безпілотники. Вибухи пролунали в низці українських міст – зокрема в Києві, Дніпрі, Харкові, Львові, Черкасах та інших.

У Повітряних силах ЗСУ заявили, що РФ атакувала Україну безпілотниками й практично всіма наявними типами ракет, окрім "Калібрів".

Ракети типів "Кинджал", С-400/С-300, Х-22 та "Іскандер-М" збити не вдалося.

За даними Нацполіції, унаслідок російського удару в Україні 18 загиблих і понад 130 постраждалих.