Спостерігачі ОБСЄ зафіксували понад 300 порушень перемир'я на Донбасі протягом трьох днів

У Донецькій області місія помітила понад 260 порушень
Фото: OSCE SMM - Special Monitoring Mission to Ukraine / Facebook

Спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ зафіксувала з 2-го до 4 липня 339 порушень режиму припинення вогню на Донбасі, найбільше – у Донецькій області. Про це йдеться у звіті спостерігачів.

У Донецькій області місія помітила 261 порушення, включно з 58 вибухами (два розриви боєприпасів, 25 вибухів у повітрі та 31 вибух невизначеного походження).

Більшість із них сталися на захід і південь від Донецької фільтрувальної станції, за 15 км на північ від Донецька вночі з 2-го на 3 липня. Також порушення були на південний схід від підконтрольного Україні села Гнутове, у районі на північний захід від селища Маяк, підконтрольного терористам "ДНР".

У Луганській області з вечора 2-го до вечора 4 липня СММ ОБСЄ зафіксувала 78 порушень режиму припинення вогню, включно з 37 вибухами невизначеного походження. Більшість із них сталася на півночі й північному заході від ділянки розведення в районі Золотого.

За попередній звітний період СММ ОБСЄ зафіксувала 164 порушення режиму припинення вогню в Донецькій області, зокрема 136 вибухів. Камеру місії на шахті поблизу Донецька було пошкоджено внаслідок стрілянини.

Контекст:

Одразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри надані Україною факти й докази.

За даними президента України Володимира Зеленського, за час конфлікту загинуло понад 14 тис. осіб.

22 липня 2020 року тристороння контактна група погодила режим повного і всеосяжного припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня. На початку 2021 року ситуація на Донбасі загострилася. Українська сторона регулярно заявляє про випадки порушення бойовиками режиму припинення вогню.