Справа про обстріл аеродрому Канатове. Підозрюваний ексрозвідник заявив про політичний тиск

Суд заарештував Червінського на два місяці без права вийти під заставу
Фото: suspilne.media
Колишній в.о. командира однієї з частин Сил спецоперацій Роман Червінський, якого затримали у справі про ракетний обстріл росіянами аеродрому Канатове в Кіровоградській області, заявив у суді про політичний тиск. Фрагмент запису засідання 25 квітня опублікувала у Twitter "Українська правда".

Засідання проводили в закритому режимі. Перед цим адвокатка Червінського Людмила Куса заявила відвід слідчій судді Ользі Чайці через її відмову випускати підозрюваного з боксу й закриття судового слухання. За даними УП, відвід відхилили.

"Це використання смерті військових для політичного тиску. Підозра ґрунтується на основі неповних, однобічно висвітлених, сфальсифікованих матеріалів", сказав Червінський.

Контекст:

Згідно з матеріалами справи, Червінський разом з іншими особами самовільно вирішили провести так звану спецоперацію – заволодіти літаком повітряно-космічних сил РФ. Російський пілот нібито погодився на пропозицію перейти на бік України. У СБУ зазначали, що цю операцію проводили попри заперечення СБУ і без згоди відповідних державних органів.

Натомість улітку 2022 року Росія обстріляла аеродром Канатове в Кіровоградській області.

Унаслідок ракетного удару по аеродрому загинув командир військової частини й дістало поранення 17 українських захисників. Також було повністю знищено два бойові винищувачі Повітряних сил ЗСУ, а злітну смугу, іншу техніку й будівлі було значно пошкоджено.

20 квітня 2023 року СБУ повідомила, що розслідує всі обставини, які призвели до масованого ракетного удару по аеродрому Канатове. Кримінальне провадження відкрили за ч. 2 ст. 111 (державна зрада) і ч. 5 ст. 426-1 (перевищення військовою посадовою особою влади або службових повноважень) Кримінального кодексу України.

21 квітня Червінському оголосили про підозру за ч. 5 ст. 426-1 Кримінального кодексу України (перевищення військовою посадовою особою влади або службових повноважень). 24 квітня ЗМІ повідомили про його затримання.

25 квітня суд обрав йому запобіжний захід – два місяці під вартою без права застави.