Столтенберг: Путін зробив велику стратегічну помилку, коли вторгся в Україну

Столтенберг: Путін недооцінив сталевий спротив українського народу
Фото: EPA
Президент Росії Володимир Путін зробив стратегічну помилку, вирішивши розпочати повномасштабне вторгнення в Україну. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 21 березня на брифінгу в Брюсселі, трансляцію вів канал Sky News.

"Президент Путін зробив велику стратегічну помилку, коли вторгся в Україну. Він очікував, що Київ упаде протягом кількох днів, а вся Україна – протягом кількох тижнів. Але він недооцінив сталевий спротив українського народу. Він думав, що зможе зруйнувати єдність НАТО. Але союзники по НАТО сильні та єдині й надають безпрецедентну підтримку Україні. І він хотів менше НАТО. Але в нього все вийшло точно навпаки. Більше НАТО", – сказав Столтенберг.

Він нагадав, що у відповідь на незаконну війну Росії проти України Фінляндія та Швеція вирішили подати заявки на членство в НАТО, і це подвоїть довжину кордону НАТО з Росією.

"Президент Путін хоче іншої Європи. Він бачить у демократії і свободі загрозу. І він прагне контролювати своїх сусідів. Отже, навіть якщо війна в Україні закінчиться завтра, у довгостроковій перспективі умови безпеки змінилися", – заявив генсек.

Контекст:

24 лютого 2022 року Путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну.

Спочатку, за даними СБУ, Путін розраховував захопити Україну за кілька днів. Але бліцкриг провалився. Навесні окупантів вигнали з північних областей, восени майже повністю було звільнено Харківську область, правобережну частину півдня України.