"Усієї ситуації до кінця не розуміють". Череватий відповів Столтенбергу на слова про "падіння Бахмута"

Череватий переконаний, що українці за рік війни напрацювали набагато більшу стійкість і потужність тактичних рішень, ніж уявляють собі в НАТО
Фото: armyinform.com.ua

НАТО фактично до кінця важко зрозуміти логіку війни, яка відбувається в Україні. Із цим пов'язане припущення генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга про те, що Бахмут Донецької області нібито може впасти "протягом найближчих кількох днів". Про це 9 березня в ефірі національного телемарафону, який у YouTube транслював канал "Рада", розповів спікер східного угруповання Збройних сил України Сергій Череватий.

"Хочу сказати, що остання [масштабна] війна, до якої НАТО мав відношення [у Європі], – це були війни в колишній Югославії, які були значно меншими за об'ємом і застосуванням військ тощо. Тому вони більше звикли до стабілізаційних, навчальних чи миротворчих місій", – вважає Череватий.

На його переконання, в Альянсі підходять до аналізу і прогнозування ситуації в Україні "прагматично та із сухим розрахунком"

"Іноді [в НАТО] не розуміють, що українці, будучи рік у такій війні, напрацювали набагато більшу стійкість і потужність тактичних рішень. Відтак, я думаю, що НАТО це [український досвід] вивчає, і їм далі потрібно це все вивчати. Думаю, що до таких заяв треба ставитися з повагою, але з розумінням того, що всієї ситуації вони до кінця не розуміють", – резюмував речник.

Контекст:

Інтенсивні бої в районі Бахмута почалися в липні 2022 року і тривають уже сім місяців, повідомляли в Генштабі ЗСУ 23 лютого 2023 року. Там зазначали, що на захоплення Бахмута РФ кинула найпідготовленіші частини регулярних військ і вагнерівців, більшість артилерії окупантів зосереджено саме на цьому напрямку.

Президент України Володимир Зеленський заявляв, що "здавати Бахмут ніхто не буде". Він зазначав, що, якщо росіяни візьмуть Бахмут, вони захочуть "піти далі".

5 березня командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський після чергової поїздки в Бахмут зазначив, що бої за місто сягнули максимального рівня напруги.

6 березня на засіданні ставки верховного головнокомандувача головком ЗСУ Валерій Залужний і Сирський були за продовження оборонної операції в Бахмуті.

Попри втрати, окупанти й далі штурмують Бахмут і його околиці, проінформував Генштаб ЗСУ вранці 8 березня. Про оточення міста не йдеться, зазначав секретар РНБО Олексій Данілов 6 березня.

Росія зазнала від 20 тис. до 30 тис. втрат убитими й пораненими під час спроби захопити Бахмут, написало видання The Guardian, посилаючись на західних посадовців.