Столтенберг: Росія намагається перегрупуватися, поповнити запаси та посилити наступ у районі Донбасу

Столтенберг: Росія неодноразово брехала про свої наміри
Фото: EPA
За інформацією розвідки НАТО, російські війська намагаються перегрупуватися, поповнити запаси й посилити наступ у районі Донбасу. Про це на брифінгу 31 березня заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомила пресслужба Альянсу.

"Ми чули нещодавні заяви про те, що Росія згорне воєнні дії навколо Києва й на півночі України. Але Росія неодноразово брехала про свої наміри. Тож про Росію можна судити лише за її діями, а не за її словами. За даними нашої розвідки, російські частини не відходять, а переміщуються. Росія намагається перегрупуватися, поповнити запаси й посилити наступ у районі Донбасу. Водночас Росія і далі чинить тиск на Київ та інші міста. Отже, можна очікувати додаткових наступальних дій, які завдадуть ще більше страждань", – заявив він.

Столтенберг закликав РФ "покласти край цій безглуздій війні, вивести всі свої війська й сумлінно вести переговори".

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Заступник міністра оборони РФ Олександр Фомін заявив 29 березня за підсумками переговорів української та російської делегацій, що Росія вирішила скоротити військову активність на київському та чернігівському напрямках.

Генштаб ЗСУ у зведенні станом на 18.00 29 березня підтверджував переміщення окупантів від Києва, а опівночі заявив, що "відведення військ", імовірно, є ротацією окремих підрозділів і його мета – ввести в оману військове керівництво Збройних сил України та створити неправдиве враження щодо відмови окупантів від задуму оточити Київ.

У Білому домі заявили, що переміщення російських військ під Києвом – це не відведення, а передислокація.

Секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що частину відведених Росією підрозділів передислоковано на харківський та донецький напрямки.

Пересування військ РФ під Києвом та Черніговом президент України Володимир Зеленський назвав "не відведенням, а результатом роботи наших захисників".

31 березня британська розвідка заявила, що найближчим часом на околицях Києва розгорнуться запеклі бої між українською армією та російськими окупантами.