"Так багато, як зможемо". Конгресмен США відповів, скільки РСЗВ HIMARS може отримати Україна

Сміт (праворуч) 23 липня у Києві зустрівся із Зеленським
Фото: president.gov.ua
Сполучені Штати нададуть Україні як військову допомогу стільки реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) HIMARS, скільки зможуть.

Про це 23 липня у коментарі "Радіо Свобода" сказав голова комітету зі збройних сил Палати представників США Адам Сміт.

Міністр оборони Олексій Резніков заявив 19 липня, що Україні потрібно щонайменше 50 систем HIMARS і M270, щоб ефективно стримувати російських окупантів.

"Не факт, що в нашому арсеналі є саме 50 таких установок. Я думаю, зараз мета – досягти кількості 2530 ракетних установок залпового вогню. І це буде поєднання HIMARS і кількох систем MLRS із Великобританії та інших [країн]. Ми намагатимемося надати так багато, як зможемо. Але 50 чи 60 установок буде складно зібрати і надати, втім, ми хочемо досягти цифри 25 чи 30 і надати якомога більше артилерії та ракет для цих систем", – зазначив Сміт.

Він очолив делегацію Палати представників Конгресу США, яка з візитом прибула в Україну 23 липня. У Києві американські конгресмени зустрілися з президентом України Володимиром Зеленським.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

6 липня секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов повідомив, що Україна вже отримала від США і союзників дев'ять систем HIMARS та аналогічних установок.

8 липня президент США Джо Байден оголосив про черговий пакет військової допомоги Україні на $400 млн, до якого увійшли ще чотири системи HIMARS. 20 липня в Пентагоні оголосили, що наступного тижня нададуть Україні ще чотири системи, тож їхня сумарна кількість сягне 16.

Після отримання від західних партнерів сучасної зброї, зокрема американських РСЗВ M270 і HIMARS із боєприпасами дальністю до 70 км, ЗСУ знищили низку складів боєприпасів загарбників на тимчасово окупованій території, а також казарми, де розміщувалися російські військові.

Резніков упевнений, що західні партнери, переконавшись у точності використання Україною ракетних систем HIMARS, нададуть ЗСУ боєприпаси для стрільби із цих систем на 300 км. Але радник Байдена з нацбезпеки Джейк Салліван заявив 22 липня, що президент США не готовий передавати Києву далекобійні ракети ATACMS (Army Tactical Missile System), щоб "ми не дійшли ситуації, у якій наближаємося до третьої світової війни".