"Так, купували по 17 грн за штуку". Держаудитслужба підтвердила переплати Міноборони за яйця та інші постачання для армії

У Міноборони завищені ціни на продукти називали "технічною помилкою"
Фото: armyinform.com.ua

Міністерство оборони України дійсно придбавало харчові продукти для армії за завищеною ціною. Про це 12 червня Центр протидії корупції написав у Facebook, посилаючись на голову Держаудитслужби України Аллу Басалаєву.

ЦПК звертає увагу, що в опублікованому 31 травня інтерв'ю "Главкому" Басалаєва це підтвердила.

"Так, купували по 17 грн за штуку. Десяток – 170 грн. Формування замовлень за каталогом у дечому спрощує процеси закупівлі продуктів харчування військовим, але дозволяє маніпулювати цінами", – сказала вона, відповідаючи на запитання про результати аудиту закупівель у МО.

Лише на одному контракті в Міноборони збиралися "переплатити/вкрасти" 4 млрд грн, вважають у ЦПК, а неодноразові спростування міністра оборони Олексія Резнікова журналісти називають "відвертою брехнею".

"Ще була брехня про "журналіст помилився", про "яйця в кілограмах" та інші "спростування". Але тепер виходить, що Резніков відверто брехав увесь цей час. Брехав українським і західним журналістам. Брехав суспільству", – ідеться в повідомленні.

Голова Держаудитслужби також розповіла "Главкому", що результати перевірки оборонного відомства і майже сотні військових частин викладено в акті на 3 тис. сторінок. Подробиць вона не повідомила, тому що документ – секретний.

"Ми знаємо, що є багато кримінальних проваджень за результатами перевірки. Щодо всіх проваджень – таємниця слідства. Скажу лише, що фіксували шалену дебіторську заборгованість – 100% авансування договорів і невиконання їх у строк контрагентами", – розповіла Басалаєва.

Контекст:

21 січня видання ZN.UA повідомило, що відповідно до угоди Міноборони від 23 грудня 2022 року міністерство закуповує продукти для українських військовослужбовців удвічі-утричі дорожче, ніж вони коштують у київських супермаркетах.

ТОВ "Актив компані", про контракт із яким ішлося у статті, 22 січня виступило з офіційною позицією щодо скандалу у ЗМІ. Керівництво компанії стверджує, що порівняння цін на окрему одиницю товару в супермаркеті з вартістю в контракті – неправильне й маніпулятивне і що розголошення деталей контрактів ставить під загрозу безпечну роботу для постачання армії.

Міністерство оборони опублікувало свою позицію щодо цього питання також 22 січня. У відомстві вважають, що інформацію про закупівлю поширюють "з ознаками умисних маніпуляцій" і що вона вводить в оману.

Пізніше в Міноборони заявили, що сталася "звичайна технічна помилка", відомство зараз проводить внутрішні перевірки, виправляє неточності й готує додаткові угоди щодо постачання. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний запевнив, що в Міноборони і ЗСУ – "нульова толерантність до корупції".